American Curl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
American Curl
Amerikaanse kruloorkat
Basisinformatie
Andere namen Amerikaanse kruloorkat
Oorsprong Verenigde Staten
Classificatie Designerkat
Fokstandaarden
CFA fokstandaard
FIFe fokstandaard
ACFA/CAA fokstandaard
CCA-AFC fokstandaard
NOK fokstandaard
Lijst van kattenrassen
Detail van een kruloor met naar achteren gekrulde oorschelpen

De American Curl, of Amerikaanse kruloorkat, is een kattenras onder de huiskat, gekarakteriseerd door de naar achteren gekrulde oorschelpen. Dit ras komt voor in een kort- en halflangharige variant. Het ras is ontstaan uit één enkel individu in de Verenigde Staten, welke een spontane, genetisch dominante kraakbeenmutatie van gekrulde oren droeg. Het is niet bekend of deze mutatie effect heeft op kraakbeen in andere delen van het lichaam, zoals het geval is bij de Schotse vouwoorkat.[1][2]

Korte geschiedenis van het ras[bewerken | brontekst bewerken]

De American Curl is met zijn naar achteren gekrulde oren zonder meer een opvallende verschijning. In juni 1981 werd in Lakewood, Californië, een uitgehongerd zwart poesje gevonden door Joe en Grace Ruga. Deze kitten, die de naam Shulamith kreeg, werd door de Ruga's in huis opgenomen en zou later de stammoeder van alle American Curls worden. Ze schonk het leven aan vier kittens, twee daarvan hadden teruggekrulde oren, net als de moeder. Nieuwsgierig geworden naar de genetische achtergrond van dit fenomeen, nam Grace contact op met een wetenschapper, die tot de conclusie kwam dat het hier ging om een spontane mutatie en dat het gen dat resulteerde in de achterwaarts gekrulde oren een enkelvoudig dominant gen was. Liefhebbers vonden deze oren zo aantrekkelijk en grappig, dat ze besloten een fokprogramma op te stellen met als doel deze mutatie vast te leggen. In het begin van de jaren 90 werd het ras in de Verenigde Staten officieel erkend.

Rasbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Kortharige zwart-bruin gemarmerde cyper poes
Halflangharige zwart schildpad zilver gevlekte cyper poes
  • Kop: enigszins wigvormig, behoort langer dan breed te zijn, een rechte neus, stevige kin.
  • Ogen: groot, walnootvormig.
  • Oren: rechtop op de hoeken van de kop en behoren vloeiend naar achteren toe te buigen met de punten naar het midden van het achterhoofd toe, ze voelen minder flexibel aan dan die van andere rassen.
  • Lichaam: middelgroot met een elegant, slank en langgerekt lichaam, alle onderdelen van het lichaam moeten in verhouding met elkaar zijn en onder geen beding mag de kat te grof of juist weer te fijn gebouwd zijn.
  • Vacht: kortharig of halflangharig, een ondervacht is vrijwel afwezig. De vacht voelt zacht en zijdeachtig aan. Oorpluimpjes die vanuit de binnenkant van het oor naar buiten toe krullen behoren altijd aanwezig te zijn en kleine lynxpluimpjes op de bovenkant van het oor vormen een extra positief punt.
  • Kleur: alle mogelijke kleuren en patronen zijn toegestaan.[1]
  • Staart: meestal is de staart lang, pluizig en veerkrachtig. De kat zwaait hier dan ook voortdurend mee.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De American Curl heeft een mensgerichte instelling. Ze zijn nieuwsgierig, intelligent, en worden graag betrokken bij de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin waar ze deel van uitmaken. Ze houden van knuffelen en vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze hebben een evenwichtig karakter en zijn niet snel ergens van onder de indruk. Ze blijven hun leven lang speels en ondernemend. De omgang met andere katten en honden is over het algemeen uitstekend.

Verzorging en gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat een ondervacht vrijwel ontbreekt, zijn deze katten eenvoudig in een goed conditie te houden. Het is voldoende om de vacht één keer per week te borstelen en daarna te kammen met een fijne kam.

De gekrulde oorschelpen kunnen in dit ras zorgen voor een vervorming en vernauwing van de gehoorgangen. Deze vervorming en de open vorm maakt dit ras kwetsbaar voor oorinfecties, welke op hun beurt weer kunnen leiden tot vervorming en vernauwing van de gehoorgangen. Om infecties te vermijden kan men de oren voorzichtig schoonmaken met een watje of speciaal wattenstaafje voor katten. Het is belangrijk de kruloren voorzichtig te behandelden, omdat ruwe behandeling het kraakbeen in het oor kan beschadigen.[1][2][3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie American Curl cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.