American Forces Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AFNLogo.jpg

American Forces Network, afgekort AFN, is een organisatie die programma's verzorgt voor de, in het buitenland gelegerde, Amerikaans militairen. Hiervoor gebruiken ze diverse lokale radio- en televisiezenders van het Amerikaanse leger. In Europa staan enkele van deze zenders die zijn bedoeld om de in Europa gelegerde Amerikaanse militairen van informatie en, vooral, muziek uit het moederland, de Verenigde Staten, te voorzien.

Veel Europese rock- en bluesmuzikanten en diskjockeys hebben in hun beginperiode geprofiteerd van het muzikale aanbod van deze zenders. Voorbeelden hiervan zijn Harry Muskee, John Kay en Felix Meurders. De zender draaide in de jaren 50 veel jazz, blues en rock-'n-roll, de favoriete muziek van vooral zwarte militairen. Daarnaast was er ook veel country te beluisteren. Destijds viel er op het gebied van popmuziek niet veel te beleven op de Nederlandse en andere Europese radiostations. Velen hoorden voor het eerst via AFN dat er ook heel andere muziek bestond dan klassieke muziek of variété.

De zender die in Noord-Nederland goed was te ontvangen, stond in Bremerhaven in Duitsland. Ook stond er een krachtige Duitse AFN-zender in Weißkirchen, nabij Frankfurt am Main. Ook Soesterberg had zijn eigen zender, Eagle FM was tussen 1964 en 1994 het radiostation van de American Forces Network (AFN) op Vliegbasis Soesterberg.

Doordat sinds het einde van de Koude Oorlog het aantal Amerikaanse troepen gestationeerd in Europa is afgenomen, zijn veel legerbases gesloten. Dit had ook gevolgen voor het aantal actieve zenders van AFN in dit werelddeel.

In België staan er nog zenders in Brussel en Bergen, in Nederland in Brunssum en Volkel.

Externe link[bewerken]