American Forces Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo

American Forces Network, afgekort AFN is de wereldwijd opererende organisatie die radio- en televisieprogramma's verzorgt voor alle buiten de VS gelegerde Amerikaanse militairen en voor buiten de VS in Amerikaanse overheidsdienst werkende burgers en hun gezinsleden. Voor Europa is dit AFN Europe.

De organisatie omvat het AFN Broadcast Center in Californie en de zogenaamde AFN Outlets Europe en Pacific. Samen vormen deze de Armed Forces Radio and Television Service (AFRTS).

AFN werd in 1942 door het Amerikaanse War Department opgericht.

AFN Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger waren lokaal in Amerikaanse garnizoenen opgestelde AM- en later FM-zenders algemeen. Hun beperkte vermogen garandeerde meestal een bereik van maximaal 50 kilometer. Enkele voorbeelden van in Nederland te ontvangen zenders waren AFN-uitzendingen vanuit Bremerhaven (1968-1985) en Soesterberg (1964-1993).

De reductie van Amerikaanse troepen in Europa na het einde van de Koude Oorlog betekende echter opheffing van diverse garnizoenen en dit had natuurlijk ook gevolgen voor het aantal zenders. In verschillende Europese landen zijn nog actieve lokale zenders aanwezig:

In België in Brussel ten behoeve van de garnizoenen Chièvres en SHAPE en in Bergen ten behoeve van vliegbasis Kleine Brogel.

In Duitsland in Sembach, Spangdahlem, Kaiserslautern, Wiesbaden, Stuttgart en Vilseck ten behoeve van de garnizoenen Ansbach, Bayern, Rheinland-Pfalz, Stuttgart en Wiesbaden.

In Nederland is een zender actief in Brunssum ten behoeve van NATO Geilenkirchen, garnizoen Brunssum/Schinnen en vliegbasis Volkel. Hoewel de lokale relaiszenders nog wel worden gebruikt, worden de uitzendingen vanaf 2013 als AFN 360 internetradio online verzorgd.

De huidige radioprogramma’s bestaan uit het Eagle Channel (dagelijks hoofdprogramma met nieuws en muziek); zes muziekkanalen (country, freedom, gravity, hotAC, Joe radio en legacy) en vijf spraakkanalen (the Voice, National Public Radio, Powertalk, Clutch en Fans)

AFN televisie[bewerken | brontekst bewerken]

AFN televisieprogramma’s werden vanaf de jaren 1970 in zwart/wit verzorgd vanuit Ramstein maar vanaf 1975 kwam kleurentelevisie beschikbaar verzorgd vanuit Frankford.

In de directe omgeving van Amerikaanse garnizoenen was vroeger, ondanks het geringe zendvermogen en het gebruik van de Amerikaanse MNTSC tv-norm, voor iedereen gedeeltelijke AFN tv-ontvangst mogelijk. Europese tv’s, werkend op B/G PAL norm gaven dan een verticaal doorlopend beeld met vervormd geluid of zonder geluid weer. De later ingevoerde versleutelde satelliet decoders maakten dit echter onmogelijk.

De huidige HDtv-programma's bestaan uit AFN Prime (het hoofdprogramma) en zes kanalen (spectrum, movie, family/pulse, news, sports en sports2). De signalen zijn versleuteld en alleen middels bij de Army Air Force Exchange Service (AAFES) verkrijgbare decoders te zien.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie American Forces Network van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.