American Pie (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
American Pie
Tagline There's something about your first piece
Regie Paul Weitz
Producent Chris Moore
Craig Perry
Chris Weitz
Warren Zide
Scenario Adam Herz
Hoofdrollen Jason Biggs
Chris Weitz
Mena Suvari
Chris Klein
Natasha Lyonne
Muziek David Lawrence
Montage Joseph Middleton
Cinematografie Richard Crudo
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 9 juli 1999
Vlag van België 10 november 1999
Vlag van Nederland 24 februari 2000
Genre Komedie
Romantiek
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 11.000.000
Opbrengst $ 235,483,004
Gewonnen prijzen 9 prijzen
Overige nominaties 14 nominaties
Vervolg American Pie 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

American Pie is een komische tienerfilm uit 1999, geregisseerd door Paul en Chris Weitz. Het was de eerste film van deze twee broers.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jim Levenstein, Chris Ostreicher, Kevin Myers, Paul Finch en Steve Stifler zijn vijf bevriende scholieren in het het laatste middelbaar. Steve geeft regelmatig feestjes in zijn huis wanneer zijn moeder niet thuis is. Steve is de enige van de groep die al seks had. Nadat hun sukkelige klasgenoot Chuck Sherman beweert seks te hebben gehad tijdens zulk feestje, beslissen Jim, Chris, Kevin en Paul dat ze ontmaagd moeten zijn voor het einde van het schooljaar.

Kevin start een relatie met Vicky, maar zij wantrouwt hem en denkt dat hij enkel uit is op seks. Chris wordt lid van het zangkoor en start een relatie met Heather. Om zijn liefde te bewijzen, verlaat Chris een lacrosse-wedstrijd om met Heather deel te nemen aan een zangwedstrijd.

Jim heeft de Slovaakse studente Nadia beloofd om haar bijles te geven in de hoop dat hij haar kan verleiden. Omdat Jim had gehoord dat een vagina aanvoelt als een warme appeltaart, probeert hij zijn standjes uit op dergelijke taart, maar wordt daarbij betrapt door zijn vader. Stifler overtuigt Jim om de webcam in zijn kamer aan te zetten in de hoop dat zij zich omkleedt. Echter, Jim stuurt de link verkeerdelijk door naar iedereen in zijn adresboek. Nadia vindt in Jim's kamer pornografische boekjes en masturbeert. Wanneer Jim de kamer inkomt, gooit hij een kledingsstuk over de webcam, maar hij merkt niet op dat het kledingsstuk op de grond valt. Nadia verleidt Jim en hij krijgt twee keer achter elkaar een vroegtijdige ejaculatie waardoor hij geen seks met haar kan hebben. Omwille van de webcam heeft zowat de ganse school dit gezien alsook Nadia's ouders. Zij sturen haar terug naar Slovakije. Door die uitzending wil geen enkel meisje met Jim naar het eindbal. Radeloos vraagt hij dit uiteindelijk aan de seutige Michelle die toezegt.


Finch betaalt Jessica 200 dollar om een gerucht te verspreiden over zijn seksuele kunstjes. Hierdoor krijgt Finch plots veel vrouwelijke aandacht. Stifler, die jaloers is, doet een laxeermiddel in Finch' koffie. De smetvreze Finch is genoodzaakt om de damestoiletten van de school te gebruiken. Omwille van het laxeermiddel is zijn toiletbezoek zeer luidruchtig waardoor geen enkele vrouw nog aandacht aan hem schenkt en evenmin met hem naar het bal wil.

Tijdens het eindbal betreuren de vier vrienden dat het einddoel niet bereikt is. Ze krijgen terug een goed gevoel nadat blijkt dat Sherman heeft gelogen en dus ook nog maagd is. Het feest verplaatst zich naar het huis van Stifler waar de vier jongens alsnog hopen ontmaagd te worden. Kevin en Vicky hebben seks in een slaapkamer, maar zij verbreekt daarna onmiddellijk de relatie. Chris verklaart aan Heather dat hij gelukkig is door enkel bij haar te zijn, maar net daardoor wil zij nu seks met hem. Jim en Michelle hebben seks nadat hij ontdekt dat zij niet zo naïef en seutig is als hij dacht. De volgende ochtend is Michelle verdwenen en beseft Jim dat hij net een onenightstand had. Finch zet zich afzijdig en ontmoet in een kelderruimte Stifler's moeder. Ze hebben seks op de pooltafel. Stifler betrapt hen en is zo van zijn melk dat hij prompt flauwvalt. De volgende ochtend hebben de vrienden een ontbijt in hun favoriete snackbar waar ze hun "volgende plan" bespreken.

In de eindscene stript Jim voor zijn webcam voor Nadia. Hij heeft niet door dat zijn vader ook in de kamer staat.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Biggs, Jason Jason Biggs Jim Levenstein
Klein, Chris Chris Klein Chris 'Oz' Ostreicher
Nicholas, Thomas Ian Thomas Ian Nicholas Kevin Myers
Thomas, Eddie Kaye Eddie Kaye Thomas Paul Finch
Scott, Seann William Seann William Scott Steve Stifler
Hannigan, Alyson Alyson Hannigan Michelle Flaherty
Elizabeth, Shannon Shannon Elizabeth Nadia
Reid, Tara Tara Reid Victoria 'Vicky' Lathum
Levy, Eugene Eugene Levy Noah Levenstein
Lyonne, Natasha Natasha Lyonne Jessica
Suvari, Mena Mena Suvari Heather
Coolidge, Jennifer Jennifer Coolidge Stiflers moeder
Owen, Chris Chris Owen Chuck Sherman
Cheek, Molly Molly Cheek Jims moeder
Cho, John John Cho John

Vervolgen[bewerken]

American Pie Presents-serie[bewerken]