American Pie (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
American Pie
Tagline There's something about your first piece
Regie Paul Weitz
Producent Chris Moore
Craig Perry
Chris Weitz
Warren Zide
Scenario Adam Herz
Hoofdrollen Jason Biggs
Seann William Scott
Eddie Kaye Thomas
Tara Reid
Mena Suvari
Chris Klein
Natasha Lyonne
Muziek David Lawrence
Montage Joseph Middleton
Cinematografie Richard Crudo
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van de Verenigde Staten 9 juli 1999
Vlag van België 10 november 1999
Vlag van Nederland 24 februari 2000
Genre Komedie
Romantiek
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 11.000.000
Opbrengst $ 235,483,004
Gewonnen prijzen 9 prijzen
Overige nominaties 14 nominaties
Vervolg American Pie 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

American Pie is een komische tienerfilm uit 1999, geregisseerd door Paul en Chris Weitz. Het was de eerste film van deze twee broers.

Verhaal[bewerken | bron bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jim Levenstein, Chris Ostreicher, Kevin Myers, Paul Finch en Steve Stifler zijn vijf bevriende scholieren in het laatste jaar middelbaar onderwijs. Steve geeft regelmatig feestjes in zijn huis wanneer zijn moeder niet thuis is. Steve is de enige van de groep die al seks heeft gehad. Nadat hun sukkelige klasgenoot Chuck Sherman beweert seks te hebben gehad tijdens een feestje van Steve, beslissen Jim, Chris, Kevin en Paul dat ze ontmaagd moeten zijn voor het einde van het schooljaar.

Kevin start een relatie met Vicky, maar zij wantrouwt hem en denkt dat hij enkel uit is op seks. Chris wordt lid van het zangkoor en start een relatie met Heather. Om zijn liefde te bewijzen, verlaat Chris een lacrosse-wedstrijd om met Heather deel te nemen aan een zangwedstrijd.

Jim heeft de Slowaakse studente Nadia beloofd om haar bijles te geven in de hoop dat hij haar kan verleiden. Omdat Jim had gehoord dat een vagina aanvoelt als een warme appeltaart, probeert hij zijn standjes uit op dergelijke taart, maar wordt daarbij betrapt door zijn vader. Stifler overtuigt Jim om de webcam in zijn kamer aan te zetten in de hoop dat zij zich omkleedt. Echter, Jim stuurt de link per ongeluk door naar iedereen in zijn adresboek. Nadia vindt in Jim's kamer pornografische boekjes en masturbeert. Wanneer Jim de kamer in komt gooit hij een kledingstuk over de webcam, maar hij merkt niet op dat het kledingstuk op de grond valt. Nadia verleidt Jim en hij krijgt twee keer achter elkaar een vroegtijdige ejaculatie waardoor hij geen seks met haar kan hebben. Via de webcam heeft zowat de hele school dit gezien alsook Nadia's ouders. Zij sturen haar terug naar Slowakije. Door die uitzending wil geen enkel meisje met Jim naar het eindbal. Radeloos vraagt hij dit uiteindelijk aan de truttige Michelle die toezegt.

Finch betaalt Jessica 200 dollar om een gerucht te verspreiden over zijn seksuele kunstjes. Hierdoor krijgt Finch plots veel vrouwelijke aandacht. Stifler, die jaloers is, doet een laxeermiddel in Finch' koffie. De smetvreze Finch is genoodzaakt om de dames wc's van de school te gebruiken. Omwille van het laxeermiddel is zijn wc-bezoek zeer luidruchtig waardoor geen enkele vrouw nog aandacht aan hem schenkt of met hem naar het bal wil.

Tijdens het eindbal betreuren de vier vrienden dat het einddoel niet is bereikt. Ze gaan zich beter voelen als blijkt dat Sherman heeft gelogen en dus ook nog maagd is. Het feest verplaatst zich naar het huis van Stifler waar de vier jongens alsnog hopen ontmaagd te worden. Kevin en Vicky hebben seks in een slaapkamer, maar zij verbreekt daarna onmiddellijk de relatie. Chris verklaart aan Heather dat hij gelukkig is door enkel bij haar te zijn, maar net daardoor wil zij nu seks met hem. Jim en Michelle hebben seks nadat hij ontdekt dat zij niet zo naïef en truttig is als hij dacht. De volgende ochtend is Michelle verdwenen en beseft Jim dat hij een onenightstand heeft gehad. Finch trekt zich terug en ontmoet in een kelderruimte Stifler's moeder. Ze hebben seks op de pooltafel. Stifler betrapt hen en is zo in de war dat hij prompt flauwvalt. De volgende ochtend ontbijten de vrienden gezamenlijk in hun favoriete snackbar waar ze hun "volgende plan" bespreken.

In de eindscène stript Jim voor zijn webcam voor Nadia. Hij heeft niet door dat zijn vader ook in de kamer staat.

Rolverdeling[bewerken | bron bewerken]

Acteur Personage
Biggs, Jason Jason Biggs Jim Levenstein
Klein, Chris Chris Klein Chris 'Oz' Ostreicher
Nicholas, Thomas Ian Thomas Ian Nicholas Kevin Myers
Thomas, Eddie Kaye Eddie Kaye Thomas Paul Finch
Scott, Seann William Seann William Scott Steve Stifler
Hannigan, Alyson Alyson Hannigan Michelle Flaherty
Elizabeth, Shannon Shannon Elizabeth Nadia
Reid, Tara Tara Reid Victoria 'Vicky' Lathum
Levy, Eugene Eugene Levy Noah Levenstein
Lyonne, Natasha Natasha Lyonne Jessica
Suvari, Mena Mena Suvari Heather
Coolidge, Jennifer Jennifer Coolidge Stiflers moeder
Owen, Chris Chris Owen Chuck Sherman
Cheek, Molly Molly Cheek Jims moeder
Cho, John John Cho John

Vervolgen[bewerken | bron bewerken]

American Pie Presents-serie[bewerken | bron bewerken]