American Type Founders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

American Type Founders (ATF) is een Amerikaanse lettergieterij en -uitgeverij, waar een aantal heel beroemde lettertypen vandaan komen.

De lettergieterij werd in 1892 opgericht uit een fusie van 23 aparte bedrijven, die aanvankelijk allemaal nog bleven voortbestaan en produceren vanaf hun eigen locaties. Daaronder vielen: Barnhart Brothers & Spindler (1911); Binny & Ronaldson (1892); Boston Type Foundry (1892); Bruce Type Foundry (1901); Central Type Foundry (1893); Cincinnati Type Foundry; Farmer, Little & Co. (1892); Inland Type Foundry (1912). Na de fusie was het ooit Amerika's voornaamste lettergieterij. In 1903 werd in Jersey City een hoofdkantoor gebouwd.

Het programma werd eerst geleid door Morris Fuller Benton, die zelf ook een aantal lettertypen heeft ontworpen, waarvan velen nu nog in gebruik zijn.

Het bedrijf was in de jaren na 1920 een dominante marktleider in niet alleen lettertypes, maar complete drukkerij uitrustingen, tot zelfs complete drukstraten. Doch hield dit niet lang stand door de snelle ontwikkelingen in de druktechniek in die tijd.

In 1986 nam het bedrijf Kingsley, bekend om diepdruk- en graveerapparatuur, ATF over en hernoemde de lettertypenafdeling Kingsley/ATF Type Corporation. ATF heeft nog pogingen ondernomen om hun marktleiderschap hoog te houden door technologie te ontwikkelen in de variabele groottes van PostScript Type 3 lettertypes.

Pas in 1990 stopte men met lettergieten en werden de matrijzen en apparatuur geveild in 1993. Het ooit zo bloeiende, historische bedrijf werd onoverkomelijk failliet verklaard in 1993. Wat er is overgebleven is het ATF logo en de ATF vermelding in lettertypes die nu bij Bitstream en Adobe gelicenseerd zijn.


Enkele historische stukken zijn bewaard in Smithsonian Institutions musea in Washington D.C., en een grote verzameling lettertypevoorbeelden bevindt zich bij de Columbia-universiteit in New York City.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]