Amerika (Drenthe)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Niet te verwarren met America (Limburg).
Amerika
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Amerika (Drenthe)
Amerika (Drenthe)
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Noordenveld Noordenveld
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 22′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Amerika is een gehucht in Nederland, en een onderdeel van de gemeente Noordenveld in Drenthe, op de grens met de provincie Groningen. Het ligt ongeveer vier meter boven zeeniveau.

Het plaatsje is gesticht in 1909 tijdens ontginning van het grote heidegebied Steenbergerveld (en het Eenerveld). Het deel in de voormalige gemeente Norg kreeg de naam Amerika mee.

Amerika ligt ongeveer in het midden van de driehoek die de dorpen Haulerwijk, Een en Zevenhuizen vormen. Het gehucht bestaat uit enkele verspreid liggende boerderijen die allemaal aan dezelfde slingerende weg, genaamd Amerika liggen. Het gehucht valt administratief onder het dorp Een.

Een groot gedeelte van het grondgebied van Amerika wordt ingenomen door het recreatiecentrum Ronostrand, ongeveer halverwege het weggetje Amerika. Het Ronostrand is een voormalige zandafgraving, die tegenwoordig als zwemplas in gebruik is en in die hoedanigheid mensen uit de wijde omgeving aantrekt. Bij de zwemplas bevindt zich ook de gelijknamige camping. Iets verderop aan de weg bevindt zich nog een andere, werkende, zandafgraving.

Externe links[bewerken]