Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Amerika (werelddelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amerika (continent))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerika
Amerika ten opzichte van andere continenten
Amerika ten opzichte van andere continenten
Oppervlakte 42.549.000 km²
Inwoners 1 miljard (23 inw./km²)
Landen 35 (onafhankelijk en erkend)
Tijdzones UTC−10 (Verenigde Staten) – UTC (Groenland)
Portaal  Portaalicoon   Amerika

Amerika is een landmassa die op het westelijk halfrond ten oosten van de Grote Oceaan en ten westen van de Atlantische Oceaan ligt. Amerika wordt meestal onderverdeeld in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, maar er bestaan ook andere indelingen; Midden-Amerika wordt bijvoorbeeld ook wel beschouwd als een deel van Noord-Amerika, of van Latijns-Amerika. Het heeft een landoppervlak van 42.549.000 km² (28,4% van het totale landoppervlak van de aarde), waarmee Amerika als geheel na Azië het grootste continent is. Amerika heeft ongeveer een miljard inwoners (ongeveer 13,5% van de wereldbevolking).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Formatie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Noord- en Zuid-Amerika vrij dicht aaneengesloten lagen in het supercontinent Pangea, viel dat 230 miljoen jaar geleden uiteen in de supercontinenten Laurazië en Gondwana. Noord-Amerika splitste zich ongeveer 200 miljoen jaar geleden af van Laurazië, terwijl Zuid-Amerika zich zo'n 135 miljoen jaar geleden afsplitste van Gondwana. De afgesplitste delen vormde twee nieuwe continenten, die ongeveer 3 miljoen jaar geleden via de landengte van Panama verbonden raakten.

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 april 1507 werd voor het eerst de naam Amerika aan deze specifieke landmassa toegekend op een grote muurkaart die de Duitse cartograaf Martin Waldseemüller in Saint-Dié-des-Vosges maakte. De naam Amerika is afgeleid van de voornaam van Amerigo Vespucci, een Italiaanse ontdekkingsreiziger die in de jaren 1490 de kusten van het Amerikaanse continent verkende en inzag dat het een nieuw continent was.

Volgens Herman Boel, schrijver van 666 leugens die iedereen gelooft is het continent echter genoemd naar Richard Ameryk uit Wales, een koopman die de reizen van John Cabot naar Noord-Amerika financierde en er daarmee voor zorgde dat de Britten Noord-Amerika konden claimen. Dit is aannemelijker omdat de naamgeving van plaatsen altijd via de achternaam ging. Alleen van leden van koninklijke families werd de voornaam gebruikt.

Status als continent[bewerken | brontekst bewerken]

De classificatie van Amerika als één enkel werelddeel, in plaats van meerdere continenten, staat ter discussie. Traditioneel worden in Engelstalige landen, evenals in Nederland en België, Noord- en Zuid-Amerika beschouwd als twee continenten die gescheiden worden door het Panamakanaal. In veel andere landen wordt Amerika daarentegen als één enkel continent gezien. Van de vijf ringen van de Olympische vlag die de vijf delen van de wereld vertegenwoordigen, wordt Amerika door één enkele ring gesymboliseerd.

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

Amerika

De meest gesproken talen in Amerika zijn:

Landen en gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Landen van Amerika

Soevereine staten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 35 soevereine staten in Amerika, 23 in Noord-Amerika en 12 in Zuid-Amerika:

Niet-onafhankelijke gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Alternatieve namen[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel in het Engels als in het Nederlands worden met de termen Amerika en Amerikaan tegenwoordig vaak slechts de Verenigde Staten van Amerika en de inwoners van dat land bedoeld. Om verwarring te voorkomen wordt het hele continent dan ook dikwijls aangeduid als de Amerika's of het Amerikaanse continent.

Deze verwarring bestaat niet in alle talen. Zegt men in het Spaans América dan denkt men aan het hele continent, en in het bijzonder aan Zuid-Amerika. De Verenigde Staten heten in het Spaans nooit América maar Estados Unidos, en het bijvoeglijk naamwoord daarvan is niet americano maar estadounidense.

In Europa wordt het continent Amerika vaak ook de Nieuwe Wereld genoemd. Onder indiaanse activisten is sinds een aantal jaar de naam Abya Yala in zwang geraakt als alternatieve benaming voor het Amerikaanse continent. De term "westelijk halfrond" wordt ook wel als synoniem gebruikt voor het Amerikaanse continent, hoewel kleine delen van Afrika en Europa ook op het westelijk halfrond liggen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Americas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.