Amerikaans krentenboompje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaans krentenboompje
Amerikaans krentenboompje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht:Amelanchier (Krentenboompje)
soort
Amelanchier lamarckii
F.G.Schroed. (1968)
Herfstkleur
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Amerikaans krentenboompje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) of krent is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar komt daar nu niet meer voor en wordt sinds de 19e eeuw in Nederland aangeplant. Deze soort komt samen met het Drents krentenboompje (Amelanchier laevis) verwilderd in Nederland en België voor op zandige gronden. Het is een tot 12 m hoge struik.

Het Amerikaans krentenboompje heeft 3–7 cm lange bladeren, die bij het uitlopen bruinachtig rood en van onderen dan nog behaard zijn. In de herfst hebben de bladeren een geelachtige herfstkleur.De knoppen zijn groenbruin, spits en verspringend en lijken enigszins op die van een beuk.De twijg is bruingrijs, ruw en kronkelend.

De struik bloeit van april tot mei met witte bloemtrossen. De bloemen zijn veel groter dan die van het Canadees krentenboompje (Amelanchier canadensis). De kroonblaadjes zijn 1–2 cm lang. De eetbare, bolvormige, roodachtige later donkerpaarse vruchten zijn vier- tot tienhokkig en 1-1,5 cm breed. De vruchten zijn sappig en rijpen in de eerste helft van juli.

De struik groeit op vochtige tot droge, zure zandgronden aan bosranden en open kapplaatsen. Daarnaast komt de struik voor in houtwallen en heidevelden.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De Heukels' Flora van Nederland onderscheidt nog maar één soort, waarbij het Drents krentenboompje en het Canadees krentenboompje tot dezelfde soort als het Amerikaans krentenboompje worden gerekend. In de handel worden echter nog steeds de verschillende soorten onderscheiden met duidelijke verschillen in onder andere bloei- en blad-eigenschappen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Amelanchier lamarckii op Wikimedia Commons.
Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren – Amerikaans krentenboompje.