Amerikaanse ekster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse ekster
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Amerikaanse Ekster (Pica hudsonia)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Corvidae (Kraaien)
Geslacht:Pica (Eksters)
Soort
Pica hudsonia
(Sabine, 1823)
Leefgebied van de Amerikaanse Ekster
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Amerikaanse ekster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Amerikaanse ekster (Pica hudsonia) is een zangvogel uit de familie van de kraaien en het geslacht eksters (Pica).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse ekster is in totaal 45–60 cm lang. Hij heeft een 23–32 cm lange staart die trapvormig afloopt. De vogel is wit, met zwarte gebieden op de vleugels en staart die hints van blauw of blauwgroen tonen. De poten zijn zwart en 41 tot 51 mm lang. De zwarte snavel is 23 tot 29 mm lang, gebogen en sterk. Hij weegt 141 tot 216 gram. Het is een van slechts vier Noord-Amerikaanse zangvogels, waarvan de staart half of meer van de totale lichaamslengte bestaat (de andere zijn de geelsnavelekster, de zwaluwstaartkoningstiran en de vorkstaartkoningstiran).

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hij foerageert in groepjes of alleen op de grond. Amerikaanse eksters eten bessen, grote insecten zoals kevers en rechtvleugeligen, kleine knaagdieren en aas. Deze soort leeft meestal in open leefgebieden met kleine bosjes en bomen. Hij kan dus gevonden worden in landbouwgebieden en voorstedelijke gebieden, waar ze regelmatig in contact komen met mensen. Als hij achtervolgd of ingesloten wordt, wordt hij zeer voorzichtig, maar anders is hij vrij tolerant voor de aanwezigheid van de mens. Historisch geassocieerd met bizonkuddes, landt het nu op de rug van vee om hen van teken en insecten te reinigen. Grote roofdieren, zoals wolven, worden vaak gevolgd door Amerikaanse eksters, die profiteren van wat overblijft van de prooien die zij doden. De soort wandelt ook dikwijls over de grond, waar de vogels voedsel vinden in de vorm van kevers, sprinkhanen, wormen en kleine knaagdieren.

De Amerikaanse ekster is een van de weinige Noord-Amerikaanse vogels die een kuiltje graven als nest. Dit nest bestaat uit takjes en ligt vlak bij de bomen. Meestal worden 6-7 eieren gelegd. Het uitbroeden, alleen door de vrouwelijke vogels, begint wanneer de leg voltooid is en duurt 16-21 dagen. De rustperiode is 3-4 weken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse ekster komt voor in de westelijke helft van Noord-Amerika, van Colorado, tot de zuidelijke kust van Alaska naar Noord-Californië, Noord-Nevada, Noord-Arizona, Noord-New Mexico, Centraal Kansas en Nebraska. De soort leeft op prairie.