Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Datum 8 november 2016
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Te verdelen zetels alle 538 stemmen van het Kiescollege
270 stemmen nodig voor een meerderheid
Vorige president Barack Obama (D)
Opvolging verkiezingen
2012     2020 →
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigde Staten
Kaart van het aantal kiesmannen per Amerikaanse staat

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zullen de 58e presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten van Amerika zijn en staan gepland op 8 november 2016. Er zal een 45e president en 48e vicepresident van de Verenigde Staten gekozen worden. De huidige Amerikaanse president Barack Obama kan zich niet kandidaat stellen voor deze verkiezingen omdat hij reeds voor twee ambtstermijnen verkozen is.

Presidentskandidaten[bewerken]

Na de reeks van voorverkiezingen kwamen bij de Democratische Partij Hillary Clinton[1] en bij de Republikeinse Partij Donald Trump[2] naar voren als de genomineerde kandidaten voor de presidentsverkiezingen op 8 november 2016. Op de partijconventies in juli werden de kandidaten en de running mates officieel voorgedragen namens hun partij. Namens de Democratische Partij werd Tim Kaine als vicepresidentskandidaat genomineerd en bij de Republikeinse Partij werd Mike Pence als vicepresidentskandidaat geselecteerd. Namens de Libertarische Partij werden de voormalig Republikeinen Gary Johnson als presidentskandidaat en Bill Weld als vicepresidentskandidaat genomineerd.[3] De Groene Partij nomineerde Jill Stein als presidentskandidaat en Ajamu Baraka als vicepresidentskandidaat.[4]

Vicepresidentskandidaten[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Artikel 2 van de Amerikaanse grondwet zegt dat iemand bij geboorte staatsburger van de Verenigde Staten moet zijn, er veertien jaar moet wonen en minstens 35 jaar oud moet zijn, om zich verkiesbaar te stellen voor en te dienen als een president van de Verenigde Staten. Kandidaten voor het presidentschap zoeken meestal naar de voordracht van een van de verschillende politieke partijen van de Verenigde Staten.

Primaries[bewerken]

In de aanloop naar de eigenlijke verkiezing in november houden partijen primaries en caucuses. Dit zijn voorverkiezingen om de kandidaat voor hun partij te nomineren. Die vinden niet op één verkiezingsdag plaats, maar dat is verschillend per staat. Iowa is als eerste staat aan de beurt op 1 februari; de laatste staten stemmen pas in juni. Op de partijconventies in juli wordt dan de winnende kandidaat genomineerd. Dit is doorgaans een formaliteit, aangezien de kandidaten die in de eerste voorverkiezingen weinig stemmen haalden zich tijdens de voorverkiezingen terugtrekken. De Republikeinse Partijconventie was van 18 tot 21 juli in Cleveland, Ohio.

Democratische Partij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Democratische Partij (Verenigde Staten) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hieronder vermelde individuen hebben een of beide van de volgende acties ondernomen: formeel hun presidentiële nominatie voor de Democratische Partij aangekondigd en/of opgave als Democratisch presidentskandidaat bij de Federal Election Commission (FEC) (voor andere dan onderzoekende doeleinden).

Genomineerde kandidaat[bewerken]

Voorverkiezing kandidaten[bewerken]

De kandidaten zijn op datum van terugtrekking gesorteerd.

Republikeinse Partij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Republikeinse Partij (Verenigde Staten) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hieronder vermelde individuen hebben een of beide van de volgende acties ondernomen: formeel hun presidentiële nominatie voor de Republikeinse Partij aangekondigd en/of opgave als Republikeins presidentskandidaat bij de Federal Election Commission (FEC) (voor andere dan onderzoekende doeleinden).

Genomineerde kandidaat[bewerken]

  • Donald Trump, bestuursvoorzitter van The Trump Organization (1971–heden)[13]

Voorverkiezing kandidaten[bewerken]

De kandidaten zijn op datum van terugtrekking gesorteerd.

Overige partijen en onafhankelijke kandidaten[bewerken]

Constitutionele Partij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Constitution Party voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Groene Partij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Groene Partij (Verenigde Staten) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorverkiezing kandidaten[bewerken]

Libertarische Partij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Libertarische Partij (Verenigde Staten) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorverkiezing kandidaten[bewerken]

Onafhankelijk[bewerken]

Partijconventies[bewerken]

De partijconventies waarop de presidentskandidaten per partij aangekondigd worden, zullen plaatsvinden in juli 2016. Op de partijconventies van de Democratische Partij en de Republikeinse Partij zullen naast de officiële benoeming van de presidentskandidaten ook de vicepresidentskandidaten (running mates) worden voorgedragen.

Democratische Partij[bewerken]

In juli 2014 maakte het Democratic National Committee zes finalisten bekend: Birmingham, Columbus, Cleveland, New York, Philadelphia en Phoenix.[44] In februari 2015 kwam Philadelphia als winnaar uit de bus. De conventie zal in de week van 25 juli 2016 plaatsvinden.[45]

Vicepresidentskandidaat[bewerken]

Op 22 juli maakte Hillary Clinton bekend dat zij Tim Kaine had gekozen als haar vicepresidentskandidaat.[46] De volgende personen werden eerder door verschillende bronnen genoemd als een mogelijke running mate bij de Democratische Partij:

Republikeinse Partij[bewerken]

Het Republican National Committee kondigde in juli 2014 aan dat de Republikeinse Partijconventie van 2016 in Cleveland (Ohio) zou gaan plaatsvinden, van 18 tot 21 juli 2016.[56][57]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Republikeinse Partijconventie 2016

Vicepresidentskandidaat[bewerken]

Op 15 juli maakte Donald Trump bekend dat hij Mike Pence had gekozen als zijn vicepresidentskandidaat.[58] De volgende personen werden eerder door verschillende bronnen genoemd als een mogelijke running mate bij de Republikeinse Partij:

Libertarische Partij[bewerken]

De Libertarische Nationale Conventie werd gehouden in Orlando, Florida van 26 en 30 mei 2016.[69]