Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024
Datum 5 november 2024
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Te verdelen zetels 270 van de 538 kiesmannen nodig om te winnen
Opvolging verkiezingen
2020    
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigde Staten

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 zijn de geplande 60e presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten, die zullen plaatsvinden op 5 november 2024. Het zal de eerste presidentsverkiezing zijn nadat het aantal kiesmannen per staat is bijgewerkt als gevolg van de volkstelling van 2020. Om hun kandidaat te bepalen zullen de grote partijen voorverkiezingen organiseren in de loop van 2024. De nieuwe president zal aantreden op 20 januari 2025.

De verkiezing zal samenvallen met de congres- en gouverneursverkiezingen en de verkiezing van tal van de parlementen voor staten en lokale mandatarissen.

Kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Democratische Partij[bewerken | brontekst bewerken]

Zittend president Joe Biden zei in maart 2021 dat hij van plan was aan de presidentsverkiezingen van 2024 mee te doen.[1] Biden stelde zich op 25 april 2023 officieel kandidaat. Daarnaast dienden milieuactivist en complotdenker Robert F. Kennedy jr. en schrijfster Marianne Williamson begin 2023 een kandidatuur in. Het Democratic National Committee steunt de kandidatuur van president Biden en zal geen debatten tussen kandidaten organiseren in de voorverkiezingen.[2]

Republikeinse Partij[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Republikeinen gaf oud-president Donald Trump in april 2021 te kennen zeer serieus te overwegen zich kandidaat te stellen als de Republikeinse Partij de juiste personen voor Capitol Hill weet te vinden.[3] Voormalig secretary of state (hoofdgriffier) van de staat Montana Corey Stapleton verkent officieel een mogelijke kandidatuur.[4] Andere Republikeinen die hun interesse wereldkundig hebben gemaakt, zijn Ron DeSantis, Chris Christie, Ted Cruz, Marjorie Taylor Greene, Larry Hogan en Adam Kinzinger.

Op 15 november 2022 kondigde Trump aan zich officieel verkiesbaar te hebben gesteld voor de voorverkiezing bij de Republikeinse Partij.[5] Op 14 februari 2023 werd zijn partijgenote Nikki Haley de tweede kandidaat.[6] Anderen die zich kandidaat hebben gesteld, zijn radiopresentator Larry Elder, jurist, politicus en zakenman Asa Hutchinson, schrijver en zakenman Perry Johnson, zakenman Vivek Ramaswamy[7] en op 24 mei 2023 stelde Ron DeSantis, gouverneur van Florida, zich kandidaat.[8]