Naar inhoud springen

Amfibool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De groep mineralen die deel uitmaken van de amfibolen zijn alle inosilicaten opgebouwd uit dubbele ketens van silicatetraëders. Het verschil met de pyroxenen is de hoek tussen de belangrijkste assen. Bij pyroxeen is die 90°, bij amfibool ongeveer 120°.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Amfibolen zijn orthorombische of monokliene mineralen met een gemiddelde dichtheid van 3–3,5 en een hardheid van 5–6. Vier soorten vallen onder de noemer asbest en zijn verwerkt in zeer uiteenlopende materialen vanwege een hoge slijtvastheid en bestendigheid. Bij bewerking kunnen echter vezels vrijkomen die schadelijk zijn als ze worden ingeademd.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het mineraal amfibool is afgeleid van het Griekse amfibolos, dat "dubbelzinnig" betekent. Het werd voor het eerst gebruikt door René Just Haüy om de amfibolen tremoliet, actinoliet, en hoornblende te benoemen. Sindsdien is de term voor de hele groep van toepassing.

De groep der amfibolen[bewerken | brontekst bewerken]

Orthorombisch

Monoklien

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Amfibolen zijn zeer veel voorkomende mineralen in zowel felsische als mafische stollingsgesteenten en in metamorfe gesteenten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Gesteentevormende mineralen (stollingsgesteenten)

felsisch--------------------------------------------------mafisch
kwarts - veldspaat - mica - amfibool - pyroxeen - olivijn

  Syeniet
Zie de categorie Amphibole van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.