Amfitheater van Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amfitheater van Nijmegen
Maquette van Ulpia Noviomagus Batavorum met het amfitheater
Maquette van Ulpia Noviomagus Batavorum met het amfitheater
Stad Nijmegen
Latijnse naam Ulpia Noviomagus Batavorum
Bouwperiode Begin 2e eeuw n.Chr.
Afmetingen buitenring 94 x 82 meter
Afmetingen arena 58 x 46 meter
Aantal zitplaatsen 12.000
Lijst van Romeinse amfitheaters
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Het Amfitheater van Nijmegen was in de oudheid een amfitheater bij het Romeinse legerkamp bij Nijmegen.

Het is het enige bekende Romeinse amfitheater in Nederland. Het werd aan het begin van de tweede eeuw gebouwd buiten het terrein van de grote legioenvestiging van Ulpia Noviomagus Batavorum. Het amfitheater werd gebouwd voor de Romeinse legionairs, maar vermoedelijk bezocht ook de inheemse bevolking de voorstellingen. Er werden gladiatorenvoorstellingen gehouden en mogelijk ook gevechten met wilde dieren, al is daar geen archeologisch bewijs voor gevonden.

Het amfitheater was ovaalvorming en had afmetingen van 94 bij 82 meter. De arena mat 58 bij 46 meter. Hier omheen stond een tufstenen muur. De tribunes waren gemaakt van hout en rusten op een aarden wal, die was verstevigd met plaggen. De buitenmuur was weer van steen. Er konden vermoedelijk zo'n 12.000 toeschouwers op de tribunes plaatsnemen. Het theater is zeker tot in de 3e eeuw in gebruik geweest.

De restanten van het amfitheater zijn in Nijmegen-oost teruggevonden. In enkele straten waaronder de funderingen zich nog bevinden zijn de contouren van het amfitheater aangeven in de bestrating.

Referentie[bewerken]