Amine al-Hafez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amin al-Hafiz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Amine al-Hafez

Amin al-Hafiz (of Hafez) (Aleppo, 12 november 1921 - aldaar, 17 december 2009) was een Syrisch politicus van de Ba'ath-partij.

In maart 1963 pleegde Hafiz een staatsgreep tegen de Syrische regering, kort na de ontbinding van de Verenigde Arabische Republiek. Hij werd hoofd van de Nationale raad van het revolutionaire commando. De raad werd gedomineerd door de Ba'ath-partij en Hafiz was voorzitter van de raad. Tijdens zijn bewind voerde hij belangrijke sociale hervormingen door en zocht hij toenadering tot het Sovjet-blok.

Op 23 februari 1966 werd zijn bewind omvergeworpen door de pro-Sovjetvleugel van de Ba'ath-partij, gedomineerd door Salah Jadid. Deze fractie was regionalistisch (qutri) en hun doel was de stichting van een groot Syrië, terwijl de fractie van Hafiz pan-Arabisch was en nationalistisch (qawmi). De staatsgreep van Jadid werd actief gesteund door de geestelijken, vooral door de druzische en alawitische geestelijken.

Na de staatsgreep leefde Hafiz in ballingschap tot 2005 waarna hij naar Syrië terugkeerde. Hafiz overleed een maand na zijn 88-ste verjaardag.