Amoeba (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amoebe)
Ga naar: navigatie, zoeken
Amoeba
Wilson1900Fig3.jpg
Taxonomische indeling
Domein: Eukaryota
Rijk: Protista
Stam: Amoebozoa
Klasse: Tubulinea
Orde: Amoebida
Familie: Amoebidae
Geslacht
Amoeba
Bory de Saint-Vincent, 1822
Afbeeldingen Amoeba op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Amoeba op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Amoeba (spreek uit als 'ameuba', uit het Grieks: zonder vorm) is een geslacht van eencellige organismen die bestaat uit protoplasma met één of meerdere kernen. Het endoplasma (binnenste laagje) is troebel en korrelig terwijl het ectoplasma (buitenste laagje) meestal helder is. Het organisme behoort tot de wortelpotigen en varieert afhankelijk van de soort tussen de 30 en 800 µm.

Het eencellige organisme kan vrij leven of als parasiet in bijvoorbeeld de mens. De Entamoeba histolytica kan de voor mensen gevaarlijke amoebedysenterie veroorzaken. Het organisme voedt zich voornamelijk met bacteriën.

De naam Amoeba komt van het Griekse amoibe, wat verandering betekent en heeft betrekking op de steeds veranderende vorm van het organisme door het uitsteken van schijnvoetjes. Met behulp van deze schijnvoetjes, pseudopodia, beweegt de amoebe zich voort en voedt zich. Hij sluit voedselpartikels in met zijn schijnvoetjes. Zo wordt een voedselvacuole gevormd. Deze versmelt vervolgens met een lysosoom waardoor het partikeltje verteerd wordt. De vorm lijkt steeds te veranderen doordat schijnvoetjes uitgestoken en weer ingetrokken worden. Er worden drie verschillende soorten pseudopodia onderscheiden:

De voortplanting vindt ongeslachtelijk plaats door celdeling.

Soort[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)