Amor FM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amor FM
Slagzin Uw multiculturele radio
Lancering 14 oktober 1996
Genre(s) Bollywood, baithak gana
Eigenaar Stichting Radika
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Stad Rotterdam
Uitzendgebied Randstad
Frequenties (FM) Den Haag 89.8 MHz
Rotterdam 102.3 MHz
▪ DAB+ 8A Randstad NL
Online Live Webradio
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Amor FM (Radio Amor) is een Nederlands regionaal radiostation, opgericht op 14 oktober 1996 door Subhas Gogar, dat zich richt op de Surinaams Hindoestaanse doelgroep in Nederland. Het moederbedrijf Stichting Radika heeft in Suriname een tweede radiostation met dezelfde naam in Paramaribo op 88.5 MHz. Er worden diverse programma's gelijktijdig op beide zenders uitgezonden.

Bereik[bewerken | brontekst bewerken]

De zender is in Rotterdam en Den Haag op de ether te ontvangen, op respectievelijk FM 102,3 en 89,8 MHz, en in grote delen van het land wordt het signaal op de kabel doorgegeven. Amor FM heeft in het eerste kwartaal van 2008 ook de licentie voor uitzendingen op de AM 1224 kHz (245 m) verworven.[1] Vanwege het ontbreken van een opstelpunt is besloten afstand te doen van deze frequentie.

Op de website van Amor FM wordt het geluidssignaal ook aangeboden als webradio.

Impact[bewerken | brontekst bewerken]

Amor FM heeft een grote invloed op de Surinaams Hindoestaanse gemeenschap in Nederland, die zich in grote mate concentreert in de omgeving van Den Haag en Rotterdam, in mindere mate in de omgeving van Amsterdam (Ujala Radio) en Utrecht (Radio SBS FM). Veel culturele activiteiten worden op dit radiostation aangekondigd. Daarnaast wordt dagelijks ingegaan op het politieke nieuws uit Suriname en wordt iedere zondagmiddag een samenvatting van de belangrijkste ontwikkelingen van politieke en/of maatschappelijke aard uitgezonden.

Muziekstijlen[bewerken | brontekst bewerken]

Op Amor FM is met name muziek uit Bollywoodfilms te horen. In de ochtend wordt vooral muziek uit oudere films gedraaid. Daarnaast zijn er speciale programma's voor onder andere remixen, baithak gana en muziek van bandjes uit Nederland en Suriname (aangeduid met de term "locals").

Vermais en overlijdensberichten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast radioreclames zijn vermais een tweede belangrijke vorm van inkomen voor Hindoestaanse radiostations. Vermais zijn gelukswensen ter ere van een huwelijk, verjaardag of andere belangrijke gebeurtenis, die namens familie en vrienden op de radio door de presentator worden opgelezen, vergezeld van een door de familie of vrienden uitgekozen lied. Tweemaal per dag worden ook de overlijdensberichten van die dag voorgelezen. Beide gebruiken zijn vanuit Suriname naar Nederland meegenomen. In deze cultuur vervult de radio een functie die vergelijkbaar is met die van kranten in Nederland. Voor beide moet worden betaald.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 juni 2006 ontving Subhas Gogar van de gemeente Rotterdam de Erasmusspeld als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet voor de Hindoestaanse gemeenschap in Rotterdam.[2] In april 2007 ontvingen ook bestuursleden Roy Sankatsingh en Kries Bandhoe voor hun jarenlange inzet een Erasmusspeld.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 april 2006 maakte Amor FM bekend in onderhandeling te zijn over een overname door Talpa. Het bleek om een 1 aprilgrap te gaan, maar vele luisteraars (die niet bekend waren met deze traditie) geloofden het nieuws echt. Het nieuws circuleerde maanden later nog altijd in Suriname.

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]