Amoras (stripreeks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amoras
Land van oorsprong Vlag van België België
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre volwassenstrip, sciencefiction
Creatieteam
Bedenker(s) Willy Vandersteen, Charel Cambré, Marc Legendre
Schrijver(s) Marc Legendre
Tekenaar(s) Charel Cambré
Publicatie
Uitgever Standaard Uitgeverij
Publicatiemedia Stripalbums
Huidige status Afgelopen
Eerste publicatie 8 mei 2013
Laatste publicatie 4 november 2015
Voorafgegaan door Suske en Wiske
Website
Portaal  Portaalicoon   Strip

Amoras is een stripreeks van tekenaar Charel Cambré en scenarioschrijver Marc Legendre. Het is een nevenreeks van Suske en Wiske met dezelfde hoofdpersonages.

Er verschenen zes normale albums,[1] plus een bundeling van de verhalen en een making-of-album. Het eerste album verscheen op 8 mei 2013. De strips worden uitgegeven door de Standaard Uitgeverij. In 2016 werd een tweede serie, met de naam De Kronieken van Amoras, aangekondigd.[2]

Stijl en verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

De tekenstijl van Amoras is realistischer dan de oorspronkelijke reeks. De reeks is bedoeld voor een volwassener publiek. Suske en Wiske zelf zijn ook wat ouder, er komt meer geweld en gevloek aan bod, en demonische gebeurtenissen worden niet geschuwd – zoals een priester die de duivel aanroept en vervolgens door een kruisbeeld wordt doorboord[3][4]. De reeks werd gestart in 2013 als onderdeel van de viering van de 100ste geboortedag van Willy Vandersteen, de bedenker van Suske en Wiske.[5]

De verhalen vinden plaats op het eiland Amoras, dat voor het eerst opdook in 1947 in het eerste Suske en Wiske-album Op het eiland Amoras. Het speelt zich af in de toekomst, meer bepaald in 2047, bewust 100 jaar na de eerste publicatie van Op het eiland Amoras. Suske en Wiske komen daar terecht door de teletijdmachine van professor Barabas, een ongelukje veroorzaakt door Lambik die samen met Jerom het internet wilde aansluiten op de teletijdmachine om de hele wereld terug te laten keren naar de tijd voordat de crisis begon. Suske en Wiske raken van elkaar gescheiden op het eiland. Suske gaat naar Wiske op zoek en krijgt daarbij hulp van Jérusalem, een nieuw personage. Krimson is ook in deze reeks de vijand en is uit op de diamanten op het eiland. Hij wordt bijgestaand door zijn butler Achiel en wordt aangestuurd door de Academie. De Vetten en Mageren zijn nog steeds elkaars vijanden, al heten ze voortaan Fatties en Skinnies. Ook een nakomeling van Jef Blaaskop speelt een rol, Barbar Blaaskop.

Nadat de verhaallijn ten einde kwam doken Cambré en Legendre in het verhaal achter Krimson. In het reguliere Suske en Wiske verhaal van Het rijmende paard geeft Lambik aan Krimson al te kennen. Waarvan weet niemand, maar dat wordt verklaard in De Kronieken van Amoras deel 1, 2 en 3. Daarna volgen losse verhalen in diezelfde reeks, waarin de Zwarte Madam, Van Zwollem en Anne-Marie van Zwollem ook aan bod komen.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee voor een spin-off van Suske en Wiske kwam van Ronald Grossey, de voormalige hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske. Samen met tekenaar Marvano maakte hij eerder Red Knight, een spin-off van De Rode Ridder. Hij kwam bij Cambré terecht met het idee om de voorgeschiedenis van Jerom in een strip te brengen, maar ondanks de steun van de familie Vandersteen werd het idee door de uitgeverij verworpen, uit schrik dat de hoofdreeks eronder zou lijden.

Geïnspireerd door de successen van een nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot en spin-offs van diezelfde reeks (De Kleine Robbe), van Guust (Gastoon) en van Dommel (Dommeltje), dacht Cambré aan een spin-off voor een Vlaamse strip en kwam dan uit bij Suske en Wiske. Hij maakte enkele proefschetsen, die in de smaak vielen bij de familie Vandersteen en Johan De Smedt, hoofdredacteur strips bij Standaard Uitgeverij. Die laatste speelde zelf met een gelijkaardig idee en was ook het oorspronkelijke project rond Jerom al genegen. Omdat de reeks wat verder af ligt van de hoofdreeks dan het idee rond Jerom, was er ook een probleem minder voor de uitgeverij.[6]

Cambré ging vervolgens op zoek naar een scenarist en dacht aan Legendre, een Suske en Wiske-kenner. Het duo maakte eerder al samen de strip Schuimslagers.

In november 2014 werd een gelijkaardige spin-offreeks rond Jerom (J.ROM - Force of Gold) opgestart.[7]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer Titel Eerste druk
1 Suske mei 2013
2 Jérusalem november 2013
3 Krimson mei 2014
4 Lambik oktober 2014
5 Wiske mei 2015
6 Barabas november 2015
Amoras - De complete saga
(bundeling van de zes delen)
november 2015
Making of Amoras december 2015

De Kronieken van Amoras[bewerken | brontekst bewerken]

Zie De Kronieken van Amoras voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nummer Titel Eerste druk
1 De zaak Krimson #1 15 maart 2017
2 De zaak Krimson #2 11 oktober 2017
3 De zaak Krimson #3 13 juni 2018
4 Gardavu! 14 mei 2019
5 De Killerbacterie december 2019
6 De Underdog mei 2020
7 Wie niet horen wil november 2020
8 Avontuur in Piscine-les-Bains mei 2021
9 De zaak Sus Antigoon #1 november 2021
10 De zaak Sus Antigoon #2 mei 2022
11 Schanulleke oktober 2022
12 De val mei 2023
13 De droom van Arthur november 2023

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]