Ampère (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleinere eenheden
Fac-
tor
Naam Sym-
bool
100 ampère A
10-3 milliampère mA
10-6 microampère µA
10-9 nanoampère nA
10-12 picoampère pA
10-15 femtoampère fA
Ampère als ladingseenheid per tijdseenheid

In de natuurkunde is de ampère een eenheid van elektrische stroom en wordt met de letter A weergegeven. Bijvoorbeeld: 16A. In formules wordt de letter I van intensiteit gebruikt. De ampère is een van de zeven grondeenheden van het SI.

De ampère wordt gebruikt om de grootte van een elektrische stroom aan te geven. De ampère is genoemd naar André-Marie Ampère, een van de hoofdontdekkers van het elektromagnetisme.

Definitie[bewerken]

De ampère is als volgt gedefinieerd:

Een ampère is de constante elektrische stroom die, wanneer deze loopt door twee parallelle geleiders van oneindige lengte en met een verwaarloosbare diameter, op 1 meter van elkaar geplaatst in vacuüm, een lorentzkracht tussen deze geleiders produceert van 2 × 10-7 newton per meter lengte.

De eenheid van elektrische lading, de coulomb, is gedefinieerd op basis van de ampère: 1 coulomb is de hoeveelheid lading die overeenkomt met een stroom van 1 ampère gedurende 1 seconde, ofwel 1 C is gelijk aan 1 As (ampèreseconde).

Uitleg in lekentaal[bewerken]

Omdat de begrippen 'stroom', 'spanning', 'elektrische lading', 'elektrische weerstand' en 'vermogen' voor veel mensen lastig te bevatten zijn, kan het helpen om een vergelijking te maken met de waterstroom in een bergbeekje:
In die vergelijking is de elektrische lading te vergelijken met het aantal liters water. De stroom is dan de hoeveelheid water die per seconde een bepaald punt van het beekje passeert. De spanning is te vergelijken met de steilheid van het beekje, dus hoe steil het water omlaag valt in een bepaalde afstand. Het vermogen is het product van de hoeveelheid water per seconde en het hoogteverschil: als er erg veel water over een klein hoogteverschil stroomt, is het vermogen hetzelfde als wanneer de hoeveelheid doorstromend water tweemaal zo klein is maar het hoogteverschil tweemaal zo groot. De weerstand ten slotte wordt in het bergbeekje bepaald door de hoeveelheid keien waar het water langs moet stromen: hoe meer keien, des te langzamer stroomt het water door; dus bij meer weerstand wordt de stroom lager.

Geschiedenis[bewerken]

De huidige definitie is gelijkwaardig met de oorspronkelijke: de grootte van de ampère is zo gekozen dat we in de formule voor de lorentzkracht tussen geleiders het min of meer ronde getal 2 × 10-7 krijgen (in termen van de dyne en de cm was er alleen de factor 2). Om praktische redenen was er van 1893 - 1948 een andere definitie, berustend op het bepalen van de hoeveelheid neergeslagen zilver bij de elektrolyse van zilvernitraat; 1 ampère was de stroom die 1,118 000 mg zilver per seconde doet neerslaan uit een zilvernitraatoplossing. Later bleek bij preciezere meting dat de zo gedefinieerde stroom in termen van de oorspronkelijke en huidige definitie 0,999 85 A bedroeg.[1]

Toekomst[bewerken]

Volgens de voorgestelde herdefinitie van de basiseenheden, waaronder ook een herdefinitie van de ampère, wordt een elektrische stroom van één elektron per seconde een bepaald exact aantal ampère, met als gevolg dat we in de formule voor de lorentzkracht tussen geleiders weliswaar nog steeds met grote nauwkeurigheid maar niet meer exact 2 × 10-7 krijgen.

Zie ook[bewerken]