Ampallang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ampallang
Ampallang cropped.jpg
Locatie Eikel
Juwelen surface bar
Hersteltijd 4-6 maanden

Een ampallang is een genitale piercing voor mannen, die horizontaal door de eikel gaat. Vaak passeert de piercing ook door de urinebuis. De tegenstelling van de ampallang is de apadravya, wanneer iemand beide genitale piercings heeft wordt dit een "magisch kruis" (magic cross) genoemd. Deze piercing kan geplaatst worden bij mannen met of zonder circumcisie.

Geschiedenis en cultuur[bewerken]

Twee Kenyah-Dajaks met een penis-staafje.

De ampallang heeft een voorgeschiedenis in onder andere Filipijnse en Borneo (dajaks) stammen. In sommige is dit een voorwaarde om te trouwen, omdat deze piercing sodomie zou voorkomen. In de huidige (westerse) cultuur verkreeg de ampallang populariteit in de homo en BDSM scene die voorafging aan de populaire piercing industrie van de 1980s en 1990s.

Sieraad[bewerken]

De piercing wordt in het begin meestal gedaan met een staafje van 1.6 tot 2.0 mm dikte. Daarna is het mogelijk de piercing verder te stretchen tot grotere diameters (3 tot 10 mm). Een dikker staafje is vaak aangenamer omdat het minder in de omliggende weefsels 'snijdt' bij beweging ervan. De lengte van het staafje moet groot genoeg zijn om de zwelling van de eikel toe te laten tijdens een erectie. Dit is meestal tussen 28 en 35 mm.