Ampallang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ampallang
Ampallang cropped.jpg
Locatie Eikel
Juwelen surface bar
Hersteltijd 4-6 maanden

Een ampallang is een genitale piercing in de penis, die horizontaal door de eikel gaat. Vaak passeert de piercing ook door de urinebuis. De tegenstelling van de ampallang is de apadravya, wanneer iemand beide genitale piercings heeft wordt dit een "magisch kruis" (magic cross) genoemd. Deze piercing kan geplaatst worden in penissen met of zonder circumcisie.

Geschiedenis en cultuur[bewerken]

Twee Kenyah-Dajaks met een penis-staafje.

De ampallang heeft een voorgeschiedenis in onder andere Filipijnse en Borneo (dajaks) stammen. In sommige stammen is dit een voorwaarde om te trouwen, omdat deze piercing volgens het volksgeloof sodomie zou voorkomen.

In de huidige (westerse) cultuur verkreeg de ampallang populariteit in de homo- en bdsm-wereld die voorafging aan de populaire piercingindustrie van de jaren tachtig en negentig vorige eeuw.

Sieraad[bewerken]

De piercing wordt in het begin meestal gedaan met een staafje van 1.6 tot 2.0 mm dikte. Daarna is het mogelijk de piercing verder te stretchen tot grotere diameters (3 tot 10 mm). Een dikker staafje is vaak aangenamer omdat het minder in de omliggende weefsels 'snijdt' bij beweging ervan. De lengte van het staafje moet groot genoeg zijn om de zwelling van de eikel toe te laten tijdens een erectie. Dit is meestal tussen 28 en 35 mm.