Amphia (ziekenhuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Amphia Ziekenhuis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorplein ziekenhuis met vlaggen
In 2019 nam Amphia de nieuwbouw op locatie Molengracht in gebruik.

Amphia is een ziekenhuis met vestigingen in Breda, Oosterhout en Etten-Leur. Op de hoofdlocatie Molengracht (Breda) is in 2019 een nieuw gebouw in gebruik genomen, als uitbreiding op het reeds bestaande ziekenhuis. Op 11 juni 2021 verhuisde de laatste polikliniek Oogheelkunde van locatie Langendijk (Breda) naar locatie Molengracht (Breda). Hiermee kwam een einde aan het tijdperk van de vestiging Langendijk. Alle zorg is vanaf dat moment geconcentreerd op één locatie in Breda en één locatie in Oosterhout. De locatie in Etten-Leur is een kleine locatie waar spreekuren van enkele specialismen plaatsvinden. Het ziekenhuis aan de Langendijk wordt medio 2022 gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe stadsbuurt.

Gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Amphia is een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland en heeft een verzorgingsgebied van circa 400.000 mensen. Er werken ruim de 340 specialisten, 4500 medewerkers en 340 vrijwilligers. In 2020 zijn er ruim 25.000 operaties uitgevoerd en hebben er meer dan 32.000 opnames plaatsgevonden. Daarnaast hebben er zo'n 163.000 belconsulten en 420.000 bezoeken aan de poliklinieken plaatsgevonden.[1]

Het nieuwe ziekenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het nieuwe gebouw heeft 4 torens waar de zorg is gebundeld rond: hart en vaten, interventie, oncologie en vrouw, moeder en kind. Het gebouw dat er al stond is deels vernieuwd. Hier zijn poliklinieken en een behandelcentrum met operatiekamers te vinden. Twee etages van dit gebouw worden verbouwd voor de verhuur aan De MARQ en Thebe. Na de verbouwing zijn er 108 plaatsen voor ouderen die revalideren of herstellen na een ingreep of na ziekte.

Amphia heeft in totaal 572 eenpersoonskamers met eigen douche en toilet voor mensen die meerdere dagen opgenomen worden. Ook zijn er gezinssuites, waar ouders met hun kindje kunnen verblijven als dat direct na de geboorte zorg nodig heeft.

Er zijn 20 hybride operatiekamers. Op het gebied van robotchirurgie loopt Amphia voorop.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzicht van 200 jaar zorg in de regio: de historische tijdlijn van Amphia.[2]

Amphia heeft een lange geschiedenis.[3] Het is ontstaan uit elf gasthuizen, gestichten en klinieken in verschillende plaatsen: Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Etten-Leur en Dongen.[4]

Het huidige Amphia is in 2001 ontstaan uit een fusie tussen het Bredase Sint Ignatiusziekenhuis, het Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie en het Oosterhoutse Pasteurziekenhuis. Het heette toen nog Amphia Ziekenhuis, dat is later veranderd naar Stichting Amphia.

  • Het Sint-Ignatius Ziekenhuis (1922) kwam voort uit het RK Burger Gasthuis (1819, het eerste ziekenhuis van Breda). Dit fuseerde later nog met Moederheil (Ginneken), Stedelijk Ziekenhuis (Breda), Kliniek dr. Struycken (1890) en Sint-Luciagesticht (Princenhage) tot Stichting Ignatius Ziekenhuis. In 1997 is dat samen gegaan met De Klokkenberg.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Amphia ziekenhuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.