Amrita

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
19-07-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Slecht geschreven artikel, dient verbeterd te worden of verwijderd. Het artikel bestaat al sinds 2009 en is sindsdien niet noemenswaardig verbeterd. Het hele verhaal komt uit de lucht vallen zonder enige context. Je moet de Engelstalige Wikipedia lezen om het te begrijpen. Ik vraag mij ook af of de laatste anonieme wijziging juist is. Daarnaast is er geen enkele bronvermelding.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Kurma, the tortoise incarnation of Vishnu.jpg

Amrita is de onsterfelijkheidsdrank uit de hindoeïstische mythologie. De Asura's wilden hun macht misbruiken tijdens het gezang bij het karnen van de hemelzee. Vishnoe gaf de goden nieuwe kracht door de wonderdrank te schenken.

De goden gooiden de berg Mandara in de zee en met de slang Vasuki als trekkoord lieten ze hem rondtollen. De berg boorde zich in de bodem van de aarde en als incarnatie Kurma (een schildpad) zorgde Vishnu dat het karnen wat beheerster kon verlopen. Vasuki leed erg en scheidde een gif af, wat Vishnu inslikte. Vishnu's keel verbrandde en hij krijgt een blauw litteken in zijn hals.

De zee verandert in melk en boter en de heilige koe Surabhi komt uit de zee tevoorschijn. Na Surabhi volgden Varuni (de godin van de wijn), Parijati (de paradijselijke boom), de zon, de maan en Lakshmi (de godin van rijkdom en geluk). Daarna verscheen Dhanvantari (de goddelijke arts) met Amrita.

Volgens een versie van het verhaal kreeg de demon Rahu de Amrita en dronk ervan. Vishnu sloeg zijn kop af, maar deze bleef onsterfelijk. Een andere versie vertelt dat de drank wel door het lichaam van Rahu werd opgenomen en de demon werd in stukjes gehakt door Vishnu. Hij plaatste de stukjes weer tussen de sterren, maar de andere demonen gingen er met de Amrita vandoor. Vishnu nam de gedaante van een mooie vrouw aan en verleidde de demonen. Hij nam de Amrita mee terug en de goden dronken ervan, waarna ze de demonen versloegen.

Zie ook[bewerken]