Naar inhoud springen

Amsinckia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amsinckia
Amsinckia
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Boraginales
Familie:Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht
Amsinckia
Lehm. (1831)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Amsinckia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Amsinckia is de botanische naam van een geslacht van bloemplanten uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Het geslacht komt van nature voor in westelijk Noord-Amerika en zuidwestelijk Zuid-Amerika. Meestal worden ze op lagere hoogten gevonden, onder de 500 m. Wel zijn deze planten geïntroduceerd in andere gebieden.

In Nederland komt sinds het eerste kwart van de 20e eeuw de kleinbloemige amsinckia (Amsinckia micrantha, synoniem: Amsinckia menziesii) voor op akkers, wegbermen en omgewerkte grond. De soort komt oorspronkelijk uit Amerika, waar hij algemeen is in de westelijke Verenigde Staten, van Brits-Columbia tot Neder-Californië, tot een hoogte van 1700 m. Hij komt ook voor in Zuid-Amerika.

De Engelstalige naam van het geslacht is fiddlenecks: deze naam is afgeleid van de bloeiwijze. De stengel draagt een groot aantal kleine bloempjes, en buigt aan de bovenzijde iets om op een manier die op een viool lijkt.

Deze eenjarige planten hebben een rechtop gerichte stengel en variëren in hoogte van 20-120 cm. De bloemen zijn overwegend geel, vaak met een oranje tint. De zaden en bladeren zijn giftig voor vee vanwege de alkaloïden die ze bevatten en vanwege het hoge gehalte aan nitraten. De scherpe haren kunnen huidirritaties bij mensen veroorzaken. Jonge loten, zaden of bladeren werden door de Amerikaanse Indianen als voedsel gebruikt. Ook gebruikten zij de plant medicinaal.

De soorten binnen dit geslacht zijn moeilijk uit elkaar te houden. Ook de gebieden waarin zij voorkomen overlappen, terwijl verschillende soorten in diverse vormen voorkomen. Andere soorten in dit geslacht zijn:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]