AmsterdamFM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AmsterdamFM
Slagzin Weet wat er speelt!
Lancering December 1988
Genre(s) Cultuur
Nethoofd Frans van der Beek (voorzitter)
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Stad Stadsregio Amsterdam
Uitzendgebied online
Frequenties (FM) FM: 106.8 MHz
kabel: 103.3 MHz (tot januari 2018)
[amsterdamfm.nl Website]
Portaal  Portaalicoon   Media

AmsterdamFM is een radio-omroep die radioprogramma's en podcasts maakt voor Amsterdam en omstreken. AmsterdamFM was tot januari 2018 in de Amsterdamse ether te ontvangen via StadsFM van SALTO, maar is tegenwoordig alleen online te beluisteren.

Achtergrond[bewerken | bron bewerken]

AmsterdamFM is een productie van Stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media (ONLM). De ONLM werd in 1988 opgericht, maar aanvankelijk onder de naam Stichting Toeristenradio Amsterdam. In november 1990 veranderde de naam in Stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media. De stichting produceerde onder de naam Lokale Nieuwsdienst Amsterdam in eerste instantie alleen nieuwsbulletins voor de Amsterdamse publieke zender SALTO. Later zijn de activiteiten uitgebreid en werden er ook actualiteitenprogramma's gemaakt. Daarnaast ging de ONLM zich richten op het verzorgen van Amsterdams enige kabelkrant, nadat De Telegraaf zijn kabelkrant Nieuwsnet 9 in de hoofdstad had stopgezet

De naam AmsterdamFM kwam pas rond de eeuwwisseling in beeld. Verschillende Amsterdamse programma-aanbieders sloegen de handen ineen om gezamenlijk AmsterdamFM te vullen. De ONLM verzorgde het nieuws en de actualiteiten. Andere deelnemers waren onder andere Mart, MVS Gaystation en A-FM.

De Kabelkrant van SALTO, en dus ook AmsterdamFM's bijdrage daaraan, hield in 2012 op te bestaan. In 2016 werd de stekker uit de nieuwsdienst getrokken en is de focus komen te liggen op programma's voor en door de inwoners van Amsterdam.

In het najaar van 2017 heeft AmsterdamFM een metamorfose ondergaan. De focus van AmsterdamFM ligt niet langer op nieuws en educatie, maar op cultuur in de breedste zin van het woord. De studio en redactie verhuisden van de OBA naar het Tropenmuseum en lanceerden een geheel vernieuwde cultuurprogrammering met aandacht voor onder meer literatuur, kunst, theater, muziek en diversiteit in Amsterdam.

In 2018 verhuisde de studio naar boekhandel Scheltema aan het Rokin. In 2020 kreeg AmsterdamFM een tweede studio in de Waalse Kerk waar ook buiten de openingstijden van de boekhandel uitzendingen gemaakt kunnen worden. Er zijn circa 50 medewerkers actief bij AmsterdamFM.

Programma's[bewerken | bron bewerken]

De meeste programma's worden tussen 10:00 en 17:00 uur live uitgezonden. Op sommige dagen zijn ook 's avonds programma's te horen.

Paperback Radio[bewerken | bron bewerken]

Paperback Radio is het boekenprogramma van AmsterdamFM. Elke werkdag schuift tussen 14:00 en 15:00 uur een auteur aan om over zijn werk te vertellen. Op vrijdag schenkt presentator Frans van der Beek aandacht aan zondagsschrijvers, mensen die wel schrijven, maar niet zijn aangesloten bij een uitgeverij.

Scheltema Live[bewerken | bron bewerken]

Op donderdag wordt tussen 12:00 en 13:00 uur het magazineprogramma Scheltema Live uitgezonden. In Scheltema Live wordt het laatste culturele nieuws uit Amsterdam besproken en wordt de culturele agenda doorgenomen. Scheltema Live wordt afgewisseld met Scheltema Culinair, die geheel in het teken staat van koken en regelmatig bekende koks ontvangt.

Atelier Amsterdam[bewerken | bron bewerken]

In Atelier Amsterdam bespreekt Emma Louise Diest kunst, theater en mode en gaat op zoek naar de filosofie achter een project. Onder meer galeriehouders, chefkoks, acteurs, regisseurs, schrijvers, ontwerpers en kleine Amsterdamse ondernemers zijn te gast om over hun projecten te praten. Het programma wordt op donderdag tussen 15:00 en 16:00 uur uitgezonden.

Club 80's[bewerken | bron bewerken]

In Club 80's presenteert Anco van Hal elke zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur de grootste hits uit de jaren 80. Regelmatig schuiven er Amsterdammers aan die een persoonlijke band hebben met de muziek uit die periode. Ook zijn er regelmatig thema-uitzendingen rond bijvoorbeeld het Eurovisiesongfestival, Kerst en oud en nieuw.

Podcasts[bewerken | bron bewerken]

Sinds 2019 produceert AmsterdamFM naast radioprogramma's ook podcasts. Veel van deze podcasts hebben een groot landelijk bereik. Populaire podcasts zijn DeMakers, Hanengekraai en Dubbele Tong.

Oud-medewerkers[bewerken | bron bewerken]

Veel voormalig medewerkers van AmsterdamFM zijn doorgestroomd naar de landelijke media:

Andere bekende medewerkers van AmsterdamFM:

Externe link[bewerken | bron bewerken]