AmsterdamFM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
AmsterdamFM
Slagzin Weet wat er speelt!
Lancering December 1988
Genre(s) Cultuur
Nethoofd Barend Toet (voorzitter)
Uitzendgebied
Land Vlag van Nederland Nederland
Stad Stadsregio Amsterdam
Uitzendgebied online
Frequenties (FM) FM: 106.8 MHz
kabel: 103.3 MHz (tot januari 2018)
[amsterdamfm.nl Website]
Portaal  Portaalicoon   Media

AmsterdamFM is een radio-omroep die radioprogramma's en podcasts maakt voor Amsterdam en omstreken. AmsterdamFM was tot januari 2018 in de Amsterdamse ether te ontvangen via StadsFM van SALTO, maar is tegenwoordig alleen online te beluisteren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

AmsterdamFM is een productie van Stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media (ONLM). De ONLM werd in 1988 opgericht, maar aanvankelijk onder de naam Stichting Toeristenradio Amsterdam. In november 1990 veranderde de naam in Stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media. De stichting produceerde onder de naam Lokale Nieuwsdienst Amsterdam in eerste instantie alleen nieuwsbulletins voor de Amsterdamse publieke zender SALTO. Later zijn de activiteiten uitgebreid en werden er ook actualiteitenprogramma's gemaakt. Daarnaast ging de ONLM zich richten op het verzorgen van Amsterdams enige kabelkrant, nadat De Telegraaf zijn kabelkrant Nieuwsnet 9 in de hoofdstad had stopgezet

De naam AmsterdamFM kwam pas rond de eeuwwisseling in beeld. Verschillende Amsterdamse programma-aanbieders sloegen de handen ineen om gezamenlijk AmsterdamFM te vullen. De ONLM verzorgde het nieuws en de actualiteiten. Andere deelnemers waren onder andere Mart, MVS Gaystation en A-FM.

De Kabelkrant van SALTO, en dus ook AmsterdamFM's bijdrage daaraan, hield in 2012 op te bestaan. In 2016 werd de stekker uit de nieuwsdienst getrokken en is de focus komen te liggen op programma's voor en door de inwoners van Amsterdam.

In het najaar van 2017 heeft AmsterdamFM een metamorfose ondergaan. De focus van AmsterdamFM ligt niet langer op nieuws en educatie, maar op cultuur in de breedste zin van het woord. De studio en redactie verhuisden van de OBA naar het Tropenmuseum en lanceerden een geheel vernieuwde cultuurprogrammering met aandacht voor onder meer literatuur, kunst, theater, muziek en diversiteit in Amsterdam.

In 2018 verhuisde de studio naar boekhandel Scheltema aan het Rokin. In 2020 kreeg AmsterdamFM een tweede studio in de Waalse Kerk waar ook buiten de openingstijden van de boekhandel uitzendingen gemaakt kunnen worden. Er zijn circa 50 medewerkers actief bij AmsterdamFM.

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2019 produceert AmsterdamFM naast radioprogramma's ook podcasts. Veel van deze podcasts hebben een groot landelijk bereik. Populaire podcasts zijn De Makers, Hanengekraai en SterrenStof

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste programma's worden tussen 10:00 en 17:00 uur uitgezonden en zijn als podcast terug te luisteren.. Op sommige dagen zijn ook 's avonds programma's te horen. Bij de populairste programma's horen de volgende:

De Makers[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe verdien je als maker je geld? Hoe hou je jezelf productief en breng je je werk aan de man? ‘De Makers’ is een podcast voor thatermakers, artiesten en liefhebbers. In elke aflevering bevraagt zangeres & theatermaker Dide Vonk hoe andere makers dat doen: Leven & ondernemen in Kunst & Cultuur. Dit kunnen naast theatermakers ook beeldend kunstenaars, muzikanten, etc zijn.

Scheltema Live[bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag wordt tussen 12:00 en 13:00 uur het magazineprogramma Scheltema Live uitgezonden. In Scheltema Live wordt het laatste culturele nieuws uit Amsterdam besproken en wordt de culturele agenda doorgenomen. Scheltema Live wordt afgewisseld met Scheltema Culinair, die geheel in het teken staat van koken en regelmatig bekende koks ontvangt.

Atelier Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

In Atelier Amsterdam bespreekt Emma Louise Diest kunst, theater en mode en gaat op zoek naar de filosofie achter een project. Onder meer galeriehouders, chef-koks, acteurs, regisseurs, schrijvers, ontwerpers en kleine Amsterdamse ondernemers zijn te gast om over hun projecten te praten. Het programma wordt op donderdag tussen 15:00 en 16:00 uur uitgezonden.

Moet je horen![bewerken | brontekst bewerken]

Moet Je Horen! is een programma over persoonlijke muziek, persoonlijke keuzes en verhalen en de actualiteit van de dag. Irene Kuiper ontvangt twee gasten, één specialist en geeft tips & tops voor komende week. Moet je Horen! wordt iedere woensdag om 11 uur uitgezonden.

Springvossen[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma Springvossen spreekt Robert van Altena iedere maandag één uur met één gast. In deze gesprekken staat het kunstwerk centraal. Springvossen wordt uitgezonden op zondag om 16:00 en is als podcast terug te luisteren.

Paperback Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Paperback Radio is het boekenprogramma van AmsterdamFM waarbij een auteur aanschuift om over zijn werk te vertellen. Op vrijdag schenkt presentator Frans van der Beek aandacht aan zondagsschrijvers, mensen die wel schrijven, maar niet zijn aangesloten bij een uitgeverij.

SterrenStof[bewerken | brontekst bewerken]

SterrenStof is een wetenschappelijk programma van AmsterdamFM over astronomie en ruimtevaart. Het wordt als podcast aangeboden en geproduceerd en gepresenteerd door Anco van Hal. In november 2022 werd de SterrenStof podcast genomineerd door de BNR Dutch Podcast Awards voor beste podcast in de categorie ‘Wetenschap & Educatie’.

Oscars Mediaweek[bewerken | brontekst bewerken]

Radiomaker Oscar van Oorschot presenteert elke maandag tussen 19:00 en 20:00 De Mediaweek. Hierin bespreekt hij al het relevante nieuws en de ontwikkelingen in de mediawereld.

Hanengekraai[bewerken | brontekst bewerken]

Hanengekraai is een podcast van AmsterdamFM: Luuck Droste gaat in gesprek met mevrouw Elisabeth Bierens de Haan-Keuls. Mevrouw Bierens de Haan kennen veel Amsterdammers als eloquente dame uit Zuid die zich inzet voor o.a. het welzijn van de oudere inwoners van de stad. Haar recente optredens op AT5 werden eerder landelijk opgepikt

Oud-medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Veel voormalig medewerkers van AmsterdamFM zijn doorgestroomd naar de landelijke media:

Andere bekende medewerkers van AmsterdamFM:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]