Amsterdam (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdam
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Amsterdam Wapen van de gemeente Amsterdam
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Amsterdam (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Coördinaten 52° 22′ 0″ NB, 4° 53′ 0″ OL
Algemeen
Oppervlakte 219,49 km²
- land 165,50 km²
- water 53,99 km²
Inwoners (1 juli 2021) 871.873?
(5268 inw./km²)
Bestuurscentrum Amsterdam
Belangrijke verkeersaders Snelwegen:

A1E231 A2E35 A4E19 A5 A7A8E22 A9 A10 (RING) Spoorwegen: A'dam - Amersfoort
A'dam - Haarlem
A'dam - Den Helder
A'dam - Utrecht
Schiphollijn Waterwegen: Noordzeekanaal
Amsterdam-Rijnkanaal

Politiek
Burgemeester (lijst) Femke Halsema
Bestuur GL, D66, PvdA en SP
Zetels
GL
D66
VVD
PvdA
SP
DENK
PvdD
JA21
CDA
ChristenUnie
PvdO
Bij1
45
10
8
6
5
3
3
3
3
1
1
1
1
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 31.400 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 378.000
WW-uitkeringen (2014) 35 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 1000-1109
Netnummer(s) 020, 0294
CBS-code 0363
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.amsterdam.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Amsterdam
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De 7 Amsterdamse stadsdelen sinds 1 mei 2010, plus Westpoort, dat rechtstreeks door de gemeente wordt bestuurd.
De voormalige 15 Amsterdamse stadsdelen tot 1 mei 2010
De Amsterdamse gemeente presenteert een slagzin op het Museumplein

Amsterdam is een grootstedelijke gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 871.873 inwoners (1 juli 2021, bron: CBS), heeft een oppervlakte van ongeveer 219 km² (waarvan een kwart water) en is de grootste stad/hoofdstad van de gehele Benelux. Amsterdam vormt samen met 31 andere gemeenten de Metropoolregio Amsterdam. In de regio wonen meer dan 2.400.000 mensen. Amsterdam is samen met Den Haag de gemeente met het hoogste percentage inwoners met een migratieachtergrond, op 1 januari 2020 had 55,6% van de inwoners een migratieachtergrond.

Bestuurlijk stelsel[bewerken | brontekst bewerken]

Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De Gemeente Amsterdam (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) kent, net als de gemeente Rotterdam, een voor Nederland bijzonder bestuurlijk stelsel: de gemeente is verdeeld in stadsdelen. Sinds de herindeling per 1 mei 2010 is de stad verdeeld in zeven stadsdelen met (tot 2018) een eigen bestuur en het vanuit de centrale stad bestuurde Westelijk Havengebied (Westpoort).

De stadsdelen hebben tussen de 80.000 en 150.000 inwoners en hebben daarmee de omvang van een middelgrote gemeente. Het zijn ook in vergaande mate autonome gemeenten: alle gemeentelijke taken en bevoegdheden zijn aan hen overgedragen met uitzondering van enerzijds de zogenaamde A-taken die de Gemeente Amsterdam in de Verordening op de Stadsdelen uitdrukkelijk aan het centrale bestuur (de Centrale Stad) heeft voorbehouden en anderzijds de speciale bevoegdheden van de burgemeester (openbare orde, en dergelijke) waarvan de wet overdracht niet toestaat. De stadsdelen zijn dus onder andere verantwoordelijk voor:

 • bouw en onderhoud van woningen, bouwvergunningen voor woningen, kantoren en bedrijven, de ruimtelijke inrichting, het bouwtoezicht.
 • beheer en onderhoud van vrijwel de gehele openbare ruimte, het lokale verkeers- en parkeerbeleid.
 • lokaal-gemeentelijke taken op het gebied van welzijn, sport, onderwijs, kunst en cultuur. Ondersteuning van de instellingen op die gebieden.
 • het grootste deel van de gemeentelijke dienstverlening aan de bevolking (reiniging, openbare verlichting, stadstoezicht, allerhande informatie en vergunningen).
 • voor bevolkingszaken (een burgemeestersbevoegdheid) kan men ook op het stadsdeelkantoor terecht.

Alle wetten en regels die Nederland kent voor gemeenten, gelden op overeenkomstige wijze voor de stadsdelen. Dat geldt ook voor hun inrichting. Zo waren er tot 2014 een Stadsdeelraad (op dezelfde wijze gekozen als een gemeenteraad), een Dagelijks Bestuur (B&W), een DB-voorzitter (burgemeester), etc. Enige uitzondering: de stadsdelen kennen een (door de Raad) "gekozen burgemeester" (de DB-voorzitter).

De stadsdelen hebben een volwaardig ambtelijk apparaat (zoals gemeenten dat hebben) en kunnen beschikken over een eigen budget. Een belangrijk deel van het gemeentelijk budget van Amsterdam is via het Stadsdeelfonds (à la het Gemeentefonds) overgedragen aan de stadsdelen en staat vrij tot hun beschikking.

Het initiatief voor dit stelsel werd genomen door Michael van der Vlis (PvdA-rapport Macht voor de wijken, 1972) die later als wethouder ook een stevige rol speelde bij de invoering. De stadsdelen werden successievelijk ingesteld. Buitenveldert en Osdorp waren de pioniers (1981). Toen uit onderzoek (onder andere opiniepeilingen onder de bevolking) bleek dat de stadsdelen heel behoorlijk aan hun doelstellingen (een effectiever en efficiënter bestuur, dichter bij de bevolking) voldeden kwamen er in 1987 nog vier bij en in 1990 nog tien, zodat er toen 16 stadsdelen waren. In 1998 waren er enkele fusies en in 2002 werd het Stadsdeel Centrum als laatste ingesteld. Van 2002 tot 1 mei 2010 telde Amsterdam 14 stadsdelen, sindsdien zijn het er 7.

Stadsprovincie[bewerken | brontekst bewerken]

Aansluitend aan de totstandkoming van de stadsdelen was de vorming van de Stadsprovincie Amsterdam gedacht. Die is er echter nooit gekomen. Volgens sommigen werden daarbij de zestien omliggende gemeenten (als nieuwe stadsdelen) geannexeerd, volgens anderen werd "Amsterdam" opgeheven. Bij een referendum bleken de meeste Amsterdammers het laatste te denken en zij stemden de stadsprovincie dus weg. Feitelijk fungeert de Centrale Stad (voor het grondgebied van de gemeente) nu als stadsprovincie: een combinatie van grootstedelijke (ontwikkelings)taken en provinciaal toezicht. De Provincie Noord-Holland heeft, voor zover de wet dat toestaat, een belangrijk deel van haar taken met betrekking tot het gemeentelijk grondgebied aan de Centrale Stad gedelegeerd (onder andere om te voorkomen dat er dubbel toezicht ontstaat).

Voor het grondgebied van de oorspronkelijk gedachte stadsprovincie (met uitzondering van Almere) functioneert de plusregio Stadsregio Amsterdam, met beperktere ambities, als opvolger van de stadsprovinciegedachte.

Indeling in stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Amsterdam is onderverdeeld in acht stadsdelen. zeven daarvan hadden tot 2014 een eigen stadsdeelraad en dagelijks bestuur met een belangrijk deel van de gemeentelijke bevoegdheden en middelen. Sinds 2014 waren er bestuurscommissies, deze zijn in 2018 vervangen door adviescommissies.

Zie ook: Buurten en wijken in Amsterdam

Chronologische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wijzigingen gingen telkens in na de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar.

 • 1981: instelling van de eerste stadsdelen met stadsdeelraden: Amsterdam-Noord en Osdorp
 • 1987: instelling stadsdelen met stadsdeelraden De Pijp, Watergraafsmeer, Buitenveldert en Zuidoost
 • 1990: instelling stadsdelen met stadsdeelraden Westerpark, Oud-West, Oost, Indische buurt/Oostelijk Havengebied, Bos en Lommer, De Baarsjes, Zuid, Rivierenbuurt, Geuzenveld/Slotermeer en Slotervaart/Overtoomse Veld[1]
 • 1990: de naam van het stadsdeel Indische buurt/Oostelijk Havengebied wordt gewijzigd in Zeeburg
 • 1998: enkele stadsdelen fuseren:
  • Rivierenbuurt en Buitenveldert vormen samen met een deel van Zuid (Prinses Irenebuurt) het nieuwe stadsdeel Zuideramstel
  • Oost en Watergraafsmeer vormen Oost/Watergraafsmeer
  • De Pijp en Zuid vormen Oud-Zuid
 • 2002: Amsterdam-Centrum krijgt een eigen stadsdeelraad
 • 2004: Slotervaart/Overtoomse Veld gaat verder onder de naam Slotervaart
 • 2010: Het aantal stadsdelen wordt teruggebracht naar zeven: De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Westerpark fuseren tot stadsdeel West; Osdorp, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart gaan op in het nieuwe stadsdeel Nieuw-West; Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer fuseren tot stadsdeel Oost; Oud-Zuid en ZuiderAmstel worden stadsdeel Zuid. De stadsdelen Centrum, Noord en Zuidoost blijven in de oude omvang bestaan.
 • In 2011 wordt bekendgemaakt dat minister Donner in 2014 af wil van de deelgemeenten van zowel Amsterdam als Rotterdam. Hij heeft daartoe een wetsvoorstel voorgelegd aan de twee steden en aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat de deelgemeenten zouden verdwijnen stond al in het regeerakkoord, maar nog zonder jaartal. Volgens Donner zijn de deelgemeenten steeds meer gaan lijken op een extra bestuursorgaan. Hij vindt dat onwenselijk omdat hij juist streeft naar een kleinere overheid.
 • 2014: De stadsdeelraden worden vervangen door (kleinere) bestuurscommissies die een beperktere rol hebben. De centrale stad krijgt een grotere rol op terreinen die voorheen door de stadsdelen werden bestuurd.
 • 2018: De bestuurscommissies worden vervangen door (nog kleinere) adviescommissies, die een nog beperktere rol hebben en alleen nog advies kunnen geven aan de gemeenteraad.

Herindeling stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd door de gemeente de Commissie Mertens benoemd, die moest onderzoeken of het aantal stadsdelen verminderd kan worden. Begin 2009 kwam het voorstel om het aantal stadsdelen te halveren van veertien tot zeven. Ook de taakverdeling tussen Centrale Stad en de stadsdelen werd gewijzigd. Op 14 april 2009 besloten Burgemeester en Wethouders om dit voorstel over te nemen. De Gemeenteraad heeft op 10 juni 2009 deze beslissing bekrachtigd.[2][3][4][5] De stad bestaat sinds 10 mei 2010 daarom uit 7 stadsdelen: Centrum, Noord, West, Nieuw-West, Zuid, Oost en Zuidoost. De bestaande stadsdeelgrenzen tussen West en Nieuw-West veranderden niet, dus in tegenstelling tot eerdere plannen is niet de A10 de grens, maar hoort de Kolenkitbuurt nog bij Bos en Lommer en het Rembrandtpark bij Nieuw-West.[5][6]

De zeven stadsdelen vanaf 1 mei 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Niet gewijzigde stadsdelen:

Nieuwe stadsdelen:

 • West (Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West, Westerpark)
 • Nieuw-West (Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Slotervaart)
 • Zuid (Oud-Zuid en Zuideramstel)
 • Oost (Oost-Watergraafsmeer, Zeeburg)

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraad van Amsterdam telt 45 zetels. Hieronder de behaalde zetels per partij bij de gemeenteraadsverkiezingen sinds 1962.

Gemeenteraadszetels
Partij 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VVD 5 5 6 8 7 10 7 7 8 9 9 8 8 6 6
PvdA 17 13 12 17 19 17 21 12 14 15 15 20 15 10 5
D66 - - 3 1 3 2 3 9 8 4 3 2 7 14 8
Links Akkoord1 / GroenLinks2 - - - - - - 61 72 62 72 62 72 72 62 102
CPN 6 6 8 7 5 6
PSP 4 4 1 2 2 3
PPR - - - 3 1 1
SP - - - - - - - - 1 3 4 6 3 6 3
Partij voor de Dieren - - - - - - - - - - - - 1 1 3
DENK - - - - - - - - - - - - - - 3
JA21 * - - - - - - - - - - - - - - 3
CDA3 - - - 73 83 63 63 53 33 33 43 23 23 13 13
KVP 8 7 5
ARP/CHUA / ARP1 4A 5A 21
ARP/CHUA / CHU2 12
Partij van de Ouderen - - - - - - - - - - - - - 1 1
ChristenUnie - - - - - - - - - - - - - - 1
Bij1 - - - - - - - - - - - - - - 1
Bejaardenpartij 65+ - - 2 - - - - - - - - - - - -
Verkeersbel. 1 - - - - - - - - - - - - - -
Boerenpartij - 4 - - - - - - - - - - - - -
Provo - 1 - - - - - - - - - - - - -
Kabouters - - 5 - - - - - - - - - - - -
Groen Amsterdam1 / De Groenen2 / Amsterdam Anders/De Groenen3 - - - - - - 11 21 12 33 13 - - - -
Centrumpartij/CP'86 - - - - - - 1 1 - - - - - - -
CD - - - - - - - 2 4 - - - - - -
Mokum Mobiel - - - - - - - - - 1 1 - - - -
Leefbaar Amsterdam - - - - - - - - - - 2 - - - -
Red Amsterdam - - - - - - - - - - - - 1 - -
Trots op Nederland - - - - - - - - - - - - 1 - -
Totaal 45 45 45 45 45 45 45 45 45 45 45 45 45 45 45
Zetelverdeling 2018[7]
3
10
5
3
3
1
8
1
1
1
6
3
10 
De 45 zetels zijn als volgt verdeeld:
Burgemeester Femke Halsema (sinds 12 juli 2018).

* JA21 deed in 2018 mee met de verkiezingen als leden van Forum voor Democratie maar zijn in 2020 afgesplitst.

College van burgemeester en wethouders[bewerken | brontekst bewerken]

2018-2022[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2018-2022 wordt gevormd door een coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP (26 van de 45 zetels na de verkiezingen van 2018).

De voorzitter van het college van B en W is:

 • Burgemeester Femke Halsema sinds 12 juli 2018 (GL): Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid, Integraal Veiligheidsbeleid, Regelgeving en Handhaving, Communicatie, Juridische Zaken en de Bestuursdienst.

De wethouders (8) zijn:

 • Rutger Groot Wassink (GL): werk & inkomen, ­participatie, ­democratisering.
 • Marieke van Doorninck (GL): ruimtelijke ordening, grondzaken, duurzaamheid, klimaat en energie.
 • Touria Meliani (GL): kunst en cultuur, personeel en de gemeentelijke organisatie, ICT en monumenten.
 • Victor Everhardt (D66): financiën, economische zaken, lucht- & zeehaven, deelnemingen en Zuidas & Marineterrein.
 • Simone Kukenheim (D66): zorg, jeugdzorg, mbo, ­preventie jeugdcriminaliteit, sport.
 • Marjolein Moorman (PvdA): onderwijs, inburgering, armoede & schuldhulp.
 • Egbert de Vries (PvdA): verkeer & vervoer, luchtkwaliteit & water.
 • Laurens Ivens (SP): wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn.

Op 11 september 2019 legde wethouder Udo Kock zijn functie neer.[8] Hij werd op 6 november 2019 opgevolgd door Victor Everhardt.[9] Op 16 december 2020 legde wethouder Sharon Dijksma haar functie neer. Zij werd op 20 januari 2021 opgevolgd door Egbert de Vries.

2014-2018[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2014-2018 werd gevormd door een coalitie van D66, VVD en SP (26 van de 45 zetels na de verkiezingen van 2014).[10] Voor het eerst sinds ruim een eeuw leverde de PvdA geen wethouder in het Amsterdamse college van B&W.

De voorzitter van het college van B en W was:

 • burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA): Openbare Orde en Veiligheid, Algemene Zaken, Integraal Veiligheidsbeleid, Juridische Zaken, Bestuurlijk Stelsel en Internationale Samenwerking, Bestuursdienst, Regelgeving en Handhaving, Juridische Zaken, Communicatie, Financiën, Educatie en Jeugdzaken en Project 1012. Hij overleed op 5 oktober 2017. Tot 4 december 2017 waren er locoburgemeesters.[11]
 • Op 4 december 2017 werd Jozias van Aartsen benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij werd op 12 juli 2018 opgevolgd door Femke Halsema.[12]

De wethouders (7) waren:

Na het vertrek van wethouder Kajsa Ollongren (D66) naar het Kabinet-Rutte III, waren de wijzigingen in de portefeuilles binnen het college per 25 oktober 2017 als volgt.[13]
- Wethouder Kock nam de volgende portefeuilles over: economie, lucht- en zeehaven, deelnemingen en stadsdeel Centrum.
- Wethouder Kukenheim nam de portefeuilles kunst en cultuur, lokale media en monumenten over.

2010-2014[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2010-2014 werd gevormd door een coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks (30 van de 45 zetels na de verkiezingen van 2010).[14]

De voorzitter van het college van B en W was:

 • burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA): Openbare Orde en Veiligheid, Algemene Zaken, Integraal Veiligheidsbeleid, Juridische Zaken, Bestuurlijk Stelsel en Internationale Samenwerking, Bestuursdienst, Regelgeving en Handhaving, Juridische Zaken, Communicatie, Financiën, Educatie en Jeugdzaken en Project 1012

De wethouders (7) waren:

 • Lodewijk Asscher (tot november 2012) (PvdA): Financiën, Educatie, Jeugdzaken[15]
 • Freek Ossel (PvdA): Wonen en Wijken, Grotestedenbeleid, Koers Nieuw-West, Armoede, Openbare Ruimte en Groen, Haven.
 • Carolien Gehrels (PvdA): Economische Zaken, Kunst, Cultuur, Lokale Media, Monumenten, Bedrijfsvoering en inkoop bedrijven, Deelnemingen en Water.
 • Eric van der Burg (VVD): Zorg en Welzijn, Sport, Schiphol, Personeel en Organisatie, Integriteit, Dienstverlening en externe betrekkingen en Dierenwelzijn.
 • Eric Wiebes (tot februari 2014) (VVD): Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (inclusief Noord/Zuidlijn), ICT (inclusief glasvezel en breedbanddiensten).
 • Maarten van Poelgeest (GroenLinks): Ruimtelijke Ordening, Bouw en Woningtoezicht, Grondzaken (inclusief Bodem) en Klimaat en Energie.
 • Andrée van Es (GroenLinks): Werk, Inkomen en participatie, Diversiteit en Integratie, Inburgering en Bestuurlijk Stelsel.

Lodewijk Asscher was wethouder van Financiën, Educatie, Jeugdzaken tot hij minister werd in het kabinet-Rutte II; in november 2012 werd hij opgevolgd door Pieter Hilhorst. Deze trad af op de dag na de door de PvdA verloren gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Eric Wiebes was wethouder van Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (inclusief Noord/Zuidlijn), ICT (inclusief glasvezel en breedbanddiensten) tot hij in februari 2014 staatssecretaris werd in het kabinet-Rutte II; zijn functie bleef vacant.

2006-2010[bewerken | brontekst bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2006-2010 werd gevormd door een coalitie van PvdA en GroenLinks (27 van de 45 zetels vóór de verkiezingen van 2010, daarna 22 van de 45 zetels en daarmee een minderheidscollege. Voor het nieuwe college werd een nieuwe partij gezocht, dat werd de VVD (zie samenstelling 2010-2014).

De voorzitter van het college van B en W was burgemeester Job Cohen (PvdA). Na zijn vertrek naar Den Haag in maart 2010 was Lodewijk Asscher waarnemend burgemeester

De wethouders (6) waren:

 • Lodewijk Asscher (PvdA): Openbare Orde en Veiligheid, Algemene Zaken, Integraal Veiligheidsbeleid, Juridische Zaken, Bestuurlijk Stelsel en Internationale Samenwerking, Bestuursdienst, Regelgeving en Handhaving, Juridische Zaken, Communicatie, Financiën, Educatie en Jeugdzaken.
 • Carolien Gehrels (PvdA): Kunst en Cultuur, Sport en Recreatie, Dienstverlening, Lokale Media, Bedrijven, Programma Maatschappelijke Investeringen, Deelneming en Inkoop.
 • Hans Gerson (PvdA): Verkeer, Vervoer en Infrastructuur (inclusief Noord/Zuidlijn), Volkshuisvesting en Monumenten (aangetreden op 1 april 2009 als opvolger van Tjeerd Herrema na diens aftreden op 19 februari 2009 vanwege de tegenvallers bij de Noord-Zuidlijn).
 • Freek Ossel (PvdA): Economische Zaken, Lucht- en Zeehaven, Werk en Inkomen, Diversiteit, Inburgering, Grote Stedenbeleid, Wijkaanpak, Koers Nieuw West en Afronding Urban.
 • Maarten van Poelgeest (GroenLinks): Bestuurlijk Stelsel, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Waterbeheer en ICT (inclusief glasvezel en breedbanddiensten).
 • Marijke Vos (GroenLinks): Zorg, Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen.

Hennah Buyne werd op 14 maart 2007 beëdigd als wethouder, nadat haar voorganger Ahmed Aboutaleb staatssecretaris in het kabinet-Balkenende IV was geworden. Ze trad op 16 maart 2008 af en werd opgevolgd door Freek Ossel. De portefeuilles onderwijs en jeugd werden overgedragen aan Lodewijk Asscher. Laatstgenoemde was vanwege het vertrek van Job Cohen vanaf 12 maart 2010 interim-burgemeester. Op 19 maart 2010 werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester en was sindsdien geen wethouder meer. De portefeuilles die hij als wethouder had, nam hij mee, behalve Economische Zaken en Inburgering die Freek Ossel heeft gekregen.

Coalitiesamenstelling vanaf 1970[bewerken | brontekst bewerken]

Collegesamenstelling 1970-2010. Partijen die later opgegaan zijn in het CDA en GroenLinks zijn als die partij weergegeven.

De PvdA was sinds 1949 altijd de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, in 2014 moest de partij dat stokje overgeven aan D66, na de voor de PvdA desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Bij de verkiezingen van 21 maart 2018 werd GroenLinks de grootste partij. Zowel D66 als de PvdA verloren (weer) zetels. De PvdA was tot 2014 steeds met meerdere wethouders vertegenwoordigd in het College van B&W. In 2018 keerde de PvdA terug in het College. Van 1946 tot 2017 was de burgemeester van PvdA-huize.

Samenstelling:

 • 2018: GroenLinks (3), D66 (2), PvdA (2), SP (1).
 • 2014: D66 (4), VVD (2), SP (2).
 • 2010: PvdA (3), VVD (2), GroenLinks (2).
 • 2006: PvdA (4), GroenLinks (2).
 • 2002: PvdA (3), VVD (2), CDA (1).
 • 1998: PvdA (3), VVD (2), GroenLinks (2), D66 (1). In 2001 verliet GroenLinks het College.
 • 1994: PvdA (3), VVD (2), D66 (2).
 • 1990: PvdA (3), D66 (2), VVD (1), GroenLinks (1).
 • 1986: PvdA (5), CDA (1), Links Akkoord (1), D66 (1).
 • 1982: PvdA (4), CDA (2), CPN (2), D66 (1).
 • 1978: PvdA (6), CDA (1), CPN (1). Na 1979 verliet de CPN het College en nam de PvdA deze wethouderspost over.
 • 1974: PvdA (4), CPN (2), PPR (1), PSP (1). Dit College viel in januari 1976.
 • 1970: PvdA (4), CPN (2), KVP (1), daarnaast één partijloze wethouder.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Met ruim 7500 rijksmonumenten heeft Amsterdam er verreweg het meest van alle Nederlandse gemeenten. Daarnaast kent de gemeente vele provinciale en gemeentelijke monumenten, een aantal oorlogsmonumenten, is het onderdeel van een aantal UNESCO Werelderfgoederen en Nationale Landschappen, en zijn er beschermde stads- en dorpsgezichten.

Zie Lijst van monumenten in Amsterdam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gem-Amsterdam-OpenTopo.jpg

Topografisch kaartbeeld van de gemeente Amsterdam, per december 2016

Aangrenzende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Zaanstad       Landsmeer
Oostzaan 
     Waterland 
      Brosen windrose nl.svg      
 Haarlemmermeer   Gooise Meren
Almere 
           
 Haarlemmermeer       Amstelveen
Ouder-Amstel 
     Diemen 

Grenzend aan Amsterdam-Zuidoost[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
        Diemen       Gooise Meren 
      Brosen windrose nl.svg      
 Ouder-Amstel   Weesp 
           
        De Ronde Venen (Ut)        

Toetreding Weesp[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 maart 2018 heeft de gemeenteraad van de buurgemeente Weesp besloten om op te gaan in Amsterdam. De fusie zal op 24 maart 2022 plaatsvinden.[16] De wettelijk vereiste herindelingsverkiezingen zullen tegelijk met de reguliere gemeenteraadsverkiezingen van 2022 op 16 maart 2022 gehouden worden. Binnen de gemeente Amsterdam zal Weesp (samen met Driemond dat na de gemeenteraadsverkiezingen overgaat van het stadsdeel Zuidoost naar het stadsgebied Weesp) de status van bestuurscommissiegebied krijgen met een status aparte.[17]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wapen gemeente Amsterdam

Abberdaan · Admiralenbuurt · Amstel III · Amsteldorp · Amstelkwartier · Amsterdam Science Park · Andreas Ensemble · Apollobuurt · ArenAPoort · Bajes Kwartier · Banne Buiksloot · Bedrijventerrein Sloterdijk · Bellamybuurt · Betondorp · Bijlmer · Binnenstad · Bloemenbuurt · Borgerbuurt · Borneo · Bos en Lommer · Buiksloot · Buiksloterham · Buikslotermeer · Buitenveldert · Bullewijk · Burgwallen Oude Zijde · Burgwallen Nieuwe Zijde · Centrum Amsterdam Noord · Centrumeiland · Chassébuurt · Chinatown · Cremerbuurt (Amsterdam) · Cruquius · Czaar Peterbuurt · Da Costabuurt · Dapperbuurt · De Aker · De Baarsjes · De Bongerd · De Eendracht · De Heining · De Krommert · De 9 Straatjes · De Omval · De Pijp · Diamantbuurt · Driemond · Disteldorp · Dubbele Buurt · Duivelseiland · Elzenhagen · Erasmusparkbuurt · Floradorp · Frederik Hendrikbuurt · Funenpark · Gaasperdam · Gein · Geuzenveld · Gibraltarbuurt · Gouden Reael · Gulden Winckelbuurt · Grachtengordel · Haarlemmerbuurt · Hallenkwartier · Haven-Stad · Haveneiland · Havenstraatterrein · Helmersbuurt · Het Funen · Holendrecht · Hoofddorppleinbuurt · Houthaven · IJ-oevers · IJburg · IJdock · IJplein · Indische Buurt · Jan Maijenbuurt · Java-eiland · Jeruzalem · Jeugdland ·Jodenbuurt · Jordaan · Julianapark · Kadijken · Kadoelen · Kattenburg · Kinkerbuurt · KNSM-eiland · Kolenkitbuurt · Kop van Jut · Van der Kunbuurt .Laan van Spartaan · Landlust · Landstrekenbuurt . Lastage · Leidsebuurt · Lutkemeer · Marathonbuurt · Marineterrein · Marken · Marktkwartier · Medisch Centrum Slotervaart · Mercatorbuurt · Middelveldsche Akerpolder · Molenwijk · Museumkwartier · Nellestein · Nieuw Sloten · Amsterdam Nieuw-West · Nieuwe Pijp · Nieuwendam · Nieuwendammerdijk en Buiksloterdijk · Nieuwendammerham · Nieuwezijde · Nieuwmarkt · Noorderhof · Noordoever Sloterplas · Noordse Bos . Olympisch Kwartier · Omval · Ookmeer · Oostelijk Havengebied · Oostelijke Eilanden · Oostelijke Handelskade · Oostenburg · Oosterdokseiland · Oosterparkbuurt · Oostoever Sloterplas · Oostpoort · Oostzanerwerf · Osdorp · Oud Osdorp · Oud-Oost · Oud-West · Oud-Zuid · Oude Pijp · Oudezijde · Overamstel · Overhoeks · Overtoombuurt · Overtoomse Buurt · Overtoomse Veld · Park Haagseweg · Park de Meer · Plan West · Plan Zuid · Planciusbuurt · Plantagebuurt · Postjesbuurt · Prinses Irenebuurt · Rapenburg · Reigersbos · Riekerpolder · Rieteilanden · Rietlanden · Rivierenbuurt · Robert Scottbuurt · Roeterseiland · Ruigoord · Schinkel (bedrijventerrein) · Schinkelbuurt · Science Park · Sloten · Sloterdijk · Sloterdijk-Centrum · Slotermeer · Slotervaart · Sluisbuurt · Spaarndammerbuurt · Spieringhorn · Sporenburg · Sportheldenbuurt · Staatsliedenbuurt · Stadionbuurt · Steigereiland · Strandeiland · Teleport · Transvaalbuurt · Trompbuurt · Tuindorp Buiksloot · Tuindorp Buiksloterham · Tuindorp Nieuwendam · Tuindorp Oostzaan · Tuttifruttidorp · Uilenburg · Universiteitskwartier · Valkenburg · Van der Kunbuurt · Van der Pekbuurt · Van Lennepbuurt · Venserpolder · Vlooienburg · Vogelbuurt · Vogeldorp · Vogeltjeswei · Volewijck · Vondelparkbuurt · Vrije Geer · Waalseiland · Watergraafsmeer · Waterlandpleinbuurt · Waterwijk · Weesperbuurt · Weespertrekvaartbuurt · Weesperzijde · Westelijke Eilanden · Westelijke Tuinsteden · Westerdokseiland · Westerpark · Westpoort · Willemspark · Wittenburg · Zeeburg · Zeeburgereiland · Zeeheldenbuurt · Zuidas · Zuideramstel