Amsterdam Loeki Stardust Quartet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet was een Nederlands blokfluitkwartet. Het kwartet speelde blokfluitmuziek vanaf de renaissance tot hedendaagse muziek, op zowel oude als moderne instrumenten.

Het ensemble werd in 1978 opgericht door vier studenten van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, te weten Daniël Brüggen,[1] Karel van Steenhoven,[2] Paul Leenhouts[3] en Bertho Driever.[4] In 1981 werden ze bekend door het winnen van het Musica Antiqua-concours in Brugge, waarna vele tournees over de gehele wereld volgden. Ook speelde het ensemble meerdere malen op verzoek van en voor Koningin Beatrix.

Een belangrijke basis voor het succes van het ALSQ was het uitgebreide instrumentarium, bestaande uit renaissance-, barok-, en moderne fluiten in alle denkbare stemmingen.[bron?]

Naast het spelen van blokfluitmuziek heeft het ensemble bijgedragen tot het repertoire voor blokfluit door het uitgeven van een serie bladmuziek bij Moeck Verlag en het bouwen van nieuwe blokfluiten in samenwerking met bouwers van muziekinstrumenten.

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet heeft een omvangrijk repertoire op cd uitgebracht, onder andere bij L'Oiseau Lyre, Decca en Channel Classics Records. In 1986 en 1988 werden twee van hun cd's bekroond met een Edison Klassiek.

In 2001 nam Paul Leenhouts afscheid van het kwartet. Zijn plaats werd ingenomen door Daniël Koschitzky[5] Het jubileumconcert in verband met het 25-jarig bestaan vond op zaterdag 12 juni 2004 plaats in de Maartenskerk te Kollum. Na de opname van de 18e CD: "Nocturne", in 2005 uitgebracht, werd Bertho Driever opgevolgd door Andrea Ritter.[6] Omdat die wisselingen toch niet helemaal bevredigend werkten, gaf het ALSQ in november 2007 een laatste concert in de nieuwe samenstelling.

In het zicht van het 30-jarig bestaan sloot het ALSQ zijn bestaan af in 2008 en 2009 met een serie concerten in de oude bezetting. Zondag 26 oktober 2008 werd het jubileum met een feestelijke middag in de Amsterdamse Amstelkerk gevierd. Daarbij werd tevens een verzamel-CD + DVD gepresenteerd: "The Loeki Files".

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Daniel Brüggen (Haarlem, 1958), neef van Frans Brüggen, medeoprichter van het Quartet, doceert uitvoeringspraktijk aan de Royal Academy of Music in Londen en blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Utrecht. Hij vormt een duo met Siebe Henstra. Sinds 2002 is hij actief in de muziekregistratie (video's, documentaires).
  2. Karel van Steenhoven (Voorburg, 1958), medeoprichter van het Quartet, doceert vanaf 1995 in Karlsruhe aan de Musikhochschule. Behalve ensemblespeler en docent, is hij ook componist. Hij heeft een tiental composities voor blokfluit (kwartet en solo) op zijn naam staan.
  3. Paul Leenhouts was medeoprichter van het Quartet. Hij doceerde blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam van 1993 tot 2010. Sinds 1990 heeft hij de leiding van het International Baroque Institute in Boston en sinds 2010 is hij hoofd van de afdeling Oude Muziek en dirigent van het barokorkest aan de University of North Texas. Hij stichtte in 1997 'The Royal Wind Music', een dubbelsextet voor renaissanceblokfluiten en in 2001 het ensemble 'Blue Iguana' voor hedendaagse kamermuziek.
  4. Bertho Driever studeerde eerst natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en vervolgens blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij mee het Quartet oprichtte. Hij bleef uitvoerend musicus vanaf 1980 en was tevens docent natuurkunde in verschillende instituten (van 1980 tot 1984 en opnieuw vanaf 2006).
  5. Daniel Koschitzky (1978) studeerde in Karlsruhe bij Karel van Steenhoven). Daarnaast studeerde hij piano, waarbij hij zich vooral toelegde op kamermuziek. Van 2001 tot 2007 was hij lid van het Quartet.
  6. Andrea Ritter (1978) studeerde in Karlsruhe bij Karel van Steenhoven. Van 2004 tot 2007 was ze lid van het Quartet. Samen met Daniël Koschitzky richtte zij het ensemble Spark op: twee blokfluiten, altviool, cello en toetsen. Bij de Montreal International Recorder Competition 2007 behaalde ze de eerste prijs.