Amsterdam Pirates

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amsterdam Pirates
Competitie Hoofdklasse
Gevestigd in Amsterdam
Stadion Sportpark Ookmeer, Osdorp
Capaciteit 400
Opgericht 17 februari 1959
Kampioenschappen 1987, 1990, 2008, 2011
Clubkleuren Groen, wit en geel
Voorzitter Vlag van Nederland Gerrard van Tiggelen
Hoofdcoach Vlag van Nederland Charles Urbanus
Uniformen
Team colors
Team colors
Kit body baseball.png
Team colors
Team colors
Kit baseball socks.png

Thuis

Team colors
Team colors
Kit body baseball.png
Team colors
Team colors
Kit baseball socks.png

Uit

Portaal  Portaalicoon   Sport
Het veld van de Amsterdam Pirates tijdens de wedstrijd L&D Amsterdam - Sparta Feijenoord op 1 juni 2009

Amsterdam Pirates is een in Amsterdam gevestigde Nederlandse honkbal en softbalvereniging die in 1959 werd opgericht.

Geschiedenis[bewerken]

De club komt voort uit de oude Amsterdamse sportvereniging RAP, die in 1959 een honkbalafdeling oprichtte. Eén van de grondleggers was Loek Loevendie die, nu vijftig jaar later, nog altijd actief is bij de vereniging. In 1967 fuseerde RAP met de honkbalvereniging Amsterdam (H.V.A.) die was ontstaan na een fusie tussen de honkbalafdelingen van de (voetbal)clubs V.V.A. en W.V.H.E.D.W. Na een ruimtelijke splitsing (de voetballers van S.V. RAP speelden in Buitenveldert aan de De Boelelaan; de honkballers in Amsterdam-West aan de Jan van Galenstraat) volgde in 1974 verzelfstandiging van de honkbalafdeling. Daaruit ontstond de (huidige) honk&softbalclub Pirates. In een later stadium werd de club omgedoopt tot 'Amsterdam Pirates'.

Verhuizing[bewerken]

In 2000 verhuisde de club van de Jan van Galenstraat naar Sportpark Ookmeer in Osdorp. Het beschikt daar over een accommodatie met twee honkbal- en twee softbal/jeugdhonkbalvelden, alsmede een indoorhal en een kantine. Het gebouw werd op 5 april 2002 geopend door Margo Vliegenthart, de toenmalige staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In 2003 waren Amsterdam, Rotterdam en Haarlem de speelsteden voor het Europees Kampioenschap Honkbal. Het Amsterdam Pirates complex was de speellocatie voor Amsterdam. Het Wereldkampioenschap in 2005 werd gespeeld in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Almere en Eindhoven. Ook toen werden de wedstrijden in Amsterdam gespeeld bij Amsterdam Pirates. In 2007 werd op het Amsterdam Pirates complex het Europese Kampioenschap 'Womens Fast Pitch Softball' gehouden. Ook bij het WK Honkbal 2009 werd het veld weer gebruikt.

Successen[bewerken]

Het eerste honkbalteam van de Amsterdam Pirates speelt sinds 1982 onafgebroken in de honkbal hoofdklasse van Nederland. Weliswaar degradeerde club na het seizoen 1993, maar het faillissement van Haarlem Nicols bood de Pirates een directe terugkeer in de hoofdklasse. Veel latere internationals begonnen hun honkballoopbaan in de jeugd bij RAP of het latere Pirates. Daaronder spelers als Marcel Joost, Ronald Stoovelaar, Martin Ronnenbergh, Frank Koot, Haitze de Vries, Rikkert Faneyte, Tonny Cohen, Byron Ward, Peter Boon en Edsel Martis en softbalster Judith van Erk om er een paar te noemen. Faneyte bereikte zelfs de Amerikaanse Major League. Sinds het seizoen 2008 speelt het team onder de sponsornaam L&D Amsterdam. In 1987, 1990, 2008 en 2011 won het team het Landskampioenschap. Het Pirates-softbalteam won tweemaal de Europa Cup II (Cup Winners Cup) in 1996 en 1997. Het tweede honkbalteam speelt onder de naam Mokum Hawks in de eerste klasse en werd in 2010 kampioen.

Externe link[bewerken]