Amsterdam Symphony Orchestra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Amsterdam Symphony Orchestra (ASO) is een Nederlands symfonieorkest, gevestigd in Amsterdam (ook in Nederland wordt de Engelstalige naam gebruikt).

Het orkest bestaat uit ongeveer zeventig overwegend jonge musici (in principe professioneel, maar met soms een enkele zeer gevorderde amateur). Het orkest is in 2003 opgericht door de vaste dirigent Peter Sánta.

Het ASO brengt uitsluitend programma's van de populaire klassieke stukken. Onbekende componisten worden bijna niet gespeeld. Hierdoor lukt het om voldoende publiek te trekken om zonder overheidssubsidies te kunnen bestaan. Ook krijgen de orkestleden, die niet in vaste dienst zijn bij het orkest, minder betaald dan bij andere orkesten.

Het Amsterdam Symphony Orchestra gaf aanvankelijk alleen concerten in Amsterdam (de Beurs van Berlage) maar heeft sindsdien eigen series (gehad) in de Concertzaal (Tilburg), Theater aan 't Vrijthof (Maastricht), de Philharmonie (Haarlem), de Dr. Anton Philipszaal (Den Haag), Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), de Doelen (Rotterdam) en het Concertgebouw (Amsterdam). Ook speelde het orkest in China (drieweekse tournee) en in Berlijn (Philharmonie) en nam het twee cd's op. Het Amsterdam Symphony Orchestra is onderwerp geweest van twee documentaires (AT5 en Tros) en is veelvuldig via radio- en televisie te zien/horen geweest.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]