Amsterdams Lyceum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdams Lyceum
Oude foto van Het Amsterdams Lyceum gezien vanaf het Valeriusplein met motto: POTIUS DEFICERE QUAM DESPERARE
Oude foto van Het Amsterdams Lyceum gezien vanaf het Valeriusplein met motto: POTIUS DEFICERE QUAM DESPERARE
Algemeen
Locatie Valeriusplein 15, Amsterdam, Nederland
Opgericht 1917
Denominatie algemeen bijzonder
Onderwijsniveaus vwo (atheneum en gymnasium)
Bevoegd gezag Het Amsterdams Lyceum (vereniging)
Personen
Rector Harold Tennekes
Leerlingen 1104
Overig
Afkorting het Amsterdams, HAL
Motto 'Potius deficere quam desperare' (liever tekortschieten dan wanhopen)
Website amsterdamslyceum.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Het Amsterdams Lyceum gezien vanaf de brug over het Noorder Amstelkanaal met tekst: IN HET EERSTE VREDES JAAR

Het Amsterdams Lyceum is een school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam-Zuid. Het heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1917. Het huidige gebouw werd in 1920 in gebruik genomen en is een ontwerp van de architect H.A.J. Baanders. Het motto van de school, 'Potius deficere quam desperare' (Latijn voor: liever tekortschieten dan wanhopen), staat in baksteen op een van de twee gevels vermeld.

In de Tweede Wereldoorlog werd de school ernstig getroffen door de deportatie van leraren en leerlingen. Dr C.P. Gunning, oprichter en eerste rector van het Lyceum, kon niet weerhouden dat de joodse leerlingen op last van de gemeente zijn school verlieten en naar het Joods Lyceum moesten gaan. De meesten werden vandaar afgevoerd en kwamen niet uit de kampen terug. Gunning overleefde de oorlog en werd weer rector van de school. Hij schreef het Gedenkboek 1940-1945 van Het Amsterdams Lyceum.

Anno 2006 kende het lyceum de richtingen gymnasium en atheneum. Er zaten destijds 975 leerlingen op de school, mede door de toenemende populariteit van de school groeit het aantal leerlingen gestaag; de afgelopen jaren heeft het Amsterdams Lyceum moeten loten. Tot enkele jaren geleden had het Amsterdams ook afdelingen voor de havo en de mavo, die werden echter afgebouwd, waardoor nu alleen aan vwo'ers les wordt gegeven. De school geeft sinds het begin van de 21e eeuw versterkt Engels, Spaans en Italiaans. Hierbij wordt er veel aandacht besteed aan die specifieke talen, er is echter geen sprake van tweetalig onderwijs.

Tegenwoordig heeft de school een regiofunctie, leerlingen komen uit plaatsen als Volendam, Monnickendam, Zaandam, Abcoude, Badhoevedorp en Amstelveen.

Bekende oud-leerlingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Publicaties[bewerken]

  • Paul Gerretsen: "Eens van het Lyceum...". Het rectoraat van Dr. C. P. Gunning, grondlegger van Het Amsterdams Lyceum. Amsterdam, Het Amsterdams Lyceum, 2017. Geen ISBN
  • Het Amsterdams Lyceum. Lustrum-uitgave 1917-1992. Red. Gerdien Boersma. Amsterdam, Vereniging Scholengemeenschap Het Amsterdamsch Lyceum, 1992. Geen ISBN
  • C.P. Gunning: Gedenkboek 1940-1945 van het Amsterdams Lyceum. Amsterdam, Doorgeven, 1947
  • Amsterdamsch Lyceum 1917-1937. Amsterdam, 1937

Externe link[bewerken]