An American Werewolf in London

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
An American Werewolf in London
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie John Landis
Producent George Folsey, Jr.
Peter Guber
Jon Peters
Scenario John Landis
Hoofdrollen David Naughton
Jenny Agutter
Griffin Dunne
John Woodvine
Muziek Elmer Bernstein
Montage Malcolm Campbell
Cinematografie Robert Paynter
Productiebedrijf PolyGram Pictures
The Guber-Peters Company
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 21 augustus 1981
Vlag van Nederland 24 december 1981
Genre Horror/komedie
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 10.000.000
Opbrengst $ 62.000.000
Gewonnen prijzen 1 Oscar
Overige nominaties 3
Vervolg An American Werewolf in Paris (1997)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

An American Werewolf in London (1981) is een Amerikaanse-Britse horrorkomedie geschreven en geregisseerd door John Landis. De film bereikte een cultstatus en won zowel een Oscar als een Saturn Award voor beste grimage. Daarnaast kreeg hij een tweede Saturn Award voor beste horrorfilm.

Er verscheen in 1997 een vervolg genaamd An American Werewolf in Paris.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

David Kessler (David Naughton) en Jack Goodman (Griffin Dunne) zijn twee jonge Amerikaanse mannen die samen drie maanden door Europa willen reizen. De film begint in een verlaten landschap ergens in Yorkshire, Engeland, waar de trektocht hen tot dan toe gebracht heeft. Hun plezier in het rondzwerven wordt abrupt tot een einde gebracht, wanneer ze aangevallen worden door een wolf. Jack overleeft de aanval niet, terwijl David gewond raakt.

David wordt opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Terwijl hij hier geneest van zijn verwondingen lijdt hij aan hallucinaties: zijn dode vriend Jack komt hem geregeld bezoeken en vertelt hem dat ze niet werden aangevallen door een gewone wolf, maar door een weerwolf. Hij vertelt hem verder dat David zelf in een weerwolf zal veranderen bij de eerstvolgende volle maan en dan op zijn beurt andere mensen zal aanvallen en doden. Erger nog, alle slachtoffers die hij hierbij zal maken, zullen vast komen te zitten tussen het aardse en het hiernamaals totdat de laatste weerwolf dood zal zijn. Jack is een van die "ondoden" en David is de laatste weerwolf. Jack stelt voor aan David om zelfmoord te plegen voor zijn eigen bestwil en omwille van Jack, al de "ondoden" en de vele mogelijke slachtoffers.

David weigert om deze hallucinaties te geloven. Wanneer het echter volle maan is transformeert David inderdaad in een weerwolf. Deze transformatiescène is medeverantwoordelijk voor de cultstatus die de film verkregen heeft en vormt een mijlpaal in de filmgeschiedenis betreffende special effects.

Wanneer David weer transformeert naar zijn menselijke gedaante, komt hij tot het besef dat zijn vermeende hallucinaties toch de werkelijkheid vormden en dat Jacks voorspelling is uitgekomen: David heeft in de vorm van weerwolf verschillende mensen vermoord in de straten van Londen. Hij ziet geen andere oplossing dan zelfmoord te plegen, doch voordat hij dit kan doen wordt hij neergeschoten door de politie, die op zoek was naar een maniakale moordenaar.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
David Naughton David Kessler
Griffin Dunne Jack Goodman
Jenny Agutter verpleegkundige Alex Price
John Woodvine dokter Hirsch