Ana Brnabić

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ana Brnabić
Ana Brnabić in 2023
Geboren 28 september 1975
Belgrado
Politieke partij onafhankelijk
Handtekening Handtekening
Premier van Servië
Huidige functie
Aangetreden 29 juni 2017
Voorganger Ivica Dačić (waarnemend)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ana Brnabić (Servisch: Ана Брнабић) (Belgrado, 29 juni 1975) is een Servisch politica. Sinds 2017 is zij de eerste vrouwelijke premier van Servië.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Brnabić studeerde bedrijfswetenschap aan de Northwood University in Michigan en behaalde haar MBA aan de Universiteit van Hull. Hierna werkte ze voor diverse internationale organisaties zoals het United States Agency for International Development, alsmede voor ontwikkelingsorganisaties en Servische staatsbedrijven. In augustus 2016 werd Brnabić de Servische minister van Openbaar Bestuur en lokale autonomie in het kabinet van premier Aleksandar Vučić. Ze was ook voorzitter van de gouvernementele adviesraad voor innovatief ondernemerschap en informatietechnologie, en tevens voorzitter van de adviesraad voor nationale minderheden. Daarnaast was ze vice-voorzitter van de adviesraad voor hervorming van het openbaar bestuur.

Ana Brnabić is een onafhankelijk politica en behoort niet tot een officiële politieke partij.

Premierschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks haar nog geringe politieke ervaring werd Brnabić op 15 juni 2017 door Aleksandar Vučić, inmiddels president, voorgedragen voor het premierschap van Servië. Aangezien Brnabić openlijk uitkomt voor haar lesbische seksuele gerichtheid, werd haar kandidatuur in conservatieve kringen, waaronder de Servisch-Orthodoxe Kerk, kritisch ontvangen. Homoseksualiteit wordt in Servië nog vaak als een taboe beschouwd. Kritiek kwam er echter ook van liberalen, die vermoedden dat president Vučić haar vooral naar voren schoof om gunstig voor de dag te willen komen bij de EU. Vučić verklaarde daarop dat zijn keus voor Brnabić niets te maken had met haar geaardheid, maar vooral met haar professionele kwaliteiten en haar loyale houding jegens hem. Brnabić keurde op haar beurt de vele aandacht voor haar persoonlijke geaardheid af. Ze liet weten de nadruk te willen leggen op haar politieke prestaties en beschouwt zichzelf niet als Lgbt-activist.

De benoeming van Brnabić werd na twee weken goedgekeurd door de Nationale Vergadering van Servië. Hiermee werd Brnabić de eerste vrouwelijke premier in de geschiedenis van het land. Ze is tevens de vijfde openlijk homoseksuele regeringsleider ter wereld en de eerste van Zuid- en Oost-Europa.

Brnabić, wiens prioriteiten liggen bij onderwijs, economische groei en milieubeleid, leidt een kabinet dat bestaat uit ministers van zes verschillende partijen en enkele onafhankelijken. Ze staat bekend als een voorstander van een Servisch lidmaatschap van de EU. Daarnaast wil zij de Servische banden met Rusland behouden. Brnabić spreekt vloeiend Engels en Russisch.