Anaa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anaa
Eiland van Frans-Polynesië, Frankrijk
Anaa (Frans-Polynesië)
Anaa
Locatie
Land Frans-Polynesië, Frankrijk
Eilandengroep Tuamotu-archipel
Provincie Anaa
Locatie Stille Oceaan
Coördinaten 17° 21′ ZB, 145° 31′ WL
Algemeen
Oppervlakte 38 km²
Inwoners (2007) 461
Hoofdplaats Tukuhora
Lengte 29,5 km
Breedte 6,5 km
Hoogste punt 11 m
Detailkaart
Anaa-atoll-ISS007-E-14624.png

Anaa, Nganaa-nui of Ara-ura is een atol in de Tuamotu-archipel, in Frans-Polynesië. Anaa is deel van de Îles Raevski. De atol ligt in het noordwesten van de archipel, op zo'n 350 km ten oosten van Tahiti. Het heeft een ovale vorm, is 29,5 km lang en 6,5 km breed. Anaa heeft een oppervlakte van 38 km². De atol bestaat uit elf eilanden waarvan de ondergrond dieper en vruchtbaarder is dan op de meeste atollen van de Tuamotu-archipel. De lagune is ondiep en bestaat uit drie bassins. Er is geen bevaarbare ingang van buitenaf, maar het water binnenin wordt vernieuwd door kleine kanaaltjes.

De hoofdplaats is Tukuhora, ook wel Anaa, dat een populatie heeft van 461 inwoners (2007). Andere dorpen op het eiland zoals Temarie, Otepipi, Mania en Tematahoa zijn onbewoond. De gemeenschap op het eiland leeft voornamelijk van visvangst, het cultiveren van parelmoer en de productie van kopra.

Geschiedenis[bewerken]

Anaa stond vroeger bekend om de legendarische wreedheid van zijn soldaten, die in de zeventiende eeuw over het noordwesten van de Tuamotu-archipel heersten.

Het eerste Europese bezoek was van een Spaanse expeditie van Pedro Fernandes de Queirós, die er op 10 februari 1606 landde. Hij noemde het atol Conversión de San Pablo. James Cook ontdekte het eiland in 1769 en noemde het Chain Island, naar zijn vorm. Drie jaar later, op 1 november 1772, bezocht de Spaanse ontdekkingsreiziger Domingo de Boenechea Anaa en noemde het Isla de Todos los Santos (Allerheiligen eiland), omdat ze er op Allerheiligen aankwamen.

In het begin van de negentiende eeuw viel de controle over het Atol onder de Pomaré dynastie van Tahiti. Omstreeks 1850 was Anaa een actief centrum voor de handel in parelmoer en kopra, met een maximum populatie van 2000 inwoners. In 1852 kwam er een interventie van Franse koloniale troepen, na een opstand die voortvloeide uit de competitie tussen Noord Amerikaanse mormonen en Franse katholieken.

In 1878 en 1906 werd Anaa volledig overspoeld na de doortocht van een orkaan. Na een orkaan in 1983 werd het enige dorp op het atol verplaatst en herbouwd, met een schuilplaats die aan alle inwoners plaats biedt.

In 1976 werd er een territoriaal vliegveld ingehuldigd.

Fauna en flora[bewerken]

Op het atol bevindt zich een populatie langsnavelkarekieten en de lagune bevat verschillende cardium-kolonies.