Anabasis Alexandri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anabasis Alexandri
de Veldtochten van Alexander
Alexandri anabasis, 1575
Oorspronkelijke titel Ἀλεξάνδρου ἀνάβασις, Alexándrou anábasis
Auteur(s) Arrianus
Land Romeinse Rijk
Oorspronkelijke taal Oudgrieks
Onderwerp Alexander de Grote
Genre historisch, oorlog, biografie
Oorspronkelijk uitgegeven 148
Pagina's 360
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Romeinse Rijk

Anabasis Alexandri, Oudgrieks: Ἀλεξάνδρου ἀνάβασις, Alexándrou anábasis, de Veldtochten van Alexander, van Arrianus (89-145/146), is de belangrijkste antieke bron over het leven van Alexander de Grote (356-323 v.Chr.). Het boek bestaat uit zeven delen.

Het Oudgriekse anabasis verwijst naar een expeditie van de kust naar het binnenland van een land. Een meer letterlijke vertaling zou dan ook zijn 'De expeditie van Alexander'. De Anabasis Alexandri is een van de weinige nog overgebleven complete beschrijvingen van de veldtochten van Alexander de Grote. Alexander de Grote kwam uit Macedonië en is vooral door zijn veldtochten naar het oude Egypte en door het Perzische Rijk bekend geworden. Arrianus gebruikte bronnen die nu verloren zijn gegaan, zoals het werk van de tijdgenoot Callisthenes, de neef van Alexanders mentor Aristoteles, Onesikritos, Nearchos en Aristoboulos, evenals het wat latere werk van Kleitarchos. Maar het belangrijkste van alles was dat Arrianus over de biografie van Alexander beschikte, die door Ptolemaeus I Soter (367-283 v.Chr.) was geschreven, een van Alexanders voornaamste generaals en mogelijk zijn halfbroer.

Het is voornamelijk een militaire geschiedenis, maar geeft weinig inzicht in Alexanders persoonlijke leven, zijn rol in de Griekse politiek of de redenen waarom hij de campagne tegen het Perzische Rijk eigenlijk begon.

Nederlandse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lucius Flavius Arrianus, Alexander de Grote. Het verhaal van zijn verovering van het Perzische Rijk, vertaald en toegelicht door Simone Mooij-Valk, 1999, ISBN 9789063037987

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Αλεξάνδρου Ανάβασις op de Griekstalige Wikisource.