Anacamptis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anacamptis
Anacamptis pyramidalis flowers.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Orchideae
Subtribus:Orchidinae
Geslacht
Anacamptis
Rich. (1817)
Afbeeldingen Anacamptis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anacamptis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anacamptis (de wetenschappelijke naam wordt ook in het Nederlands gebruikt) is een Europees geslacht van terrestrische orchideeën, waarvan twee soorten in België en Nederland voorkomen.

Tot dit geslacht werd voorheen alleen hondskruid (A. pyramidalis) gerekend. Onderzoek van het DNA van orchideeën heeft echter aangetoond dat een aantal soorten die vroeger op grond van hun morfologie werden gerekend tot het grote geslacht Orchis, meer verwant zijn aan hondskruid dan aan de overige soorten van het geslacht Orchis. Deze soorten zijn vervolgens opgenomen in Anacamptis.[1] De oude combinaties worden echter nog veel gebruikt.

Etymologie[bewerken]

De naam Anacamptis is afkomstig van het Griekse 'anakamptein', achterover leunen, wat slaat op de naar achter gebogen pollinia.

Kenmerken[bewerken]

Anacamptis is een geslacht van terrestrische, vaste planten (geofyten), die overwinteren met twee ondergrondse, eivormige wortelknollen.

De bloeistengel heeft lijnlancet- tot lancetvormig bladeren met een scherpe top en een lange, piramidevormige en dichtbebloemde bloeiaar.[2]

Habitat[bewerken]

De leden van het geslacht Anacamptis zijn gebonden aan een kalkrijke bodem en zonnige standplaatsen. Het zijn typische soorten van kalkgraslanden en kalkrijke duinen.

Verspreiding en voorkomen[bewerken]

Het geslacht Anacamptis heeft zijn verspreidingsgebied over Europa tot Midden-Azië.

Soorten[bewerken]

Het geslacht telt een zeventiental soorten, die allemaal voorkomen in Europa tot Midden-Azië. In België en Nederland komen twee soorten voor, het hondskruid en de harlekijn. De wantsenorchis is hier nog niet zo lang geleden verdwenen.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Anacamptis op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

  1. Meijden, R. van der , Heukels' Flora van Nederland, 23. Wolters-Noordhoff, Groningen (2005).
  2. Ouvrage collectif sous l'Egide de la Société Français d'Orchidophilie, 1998.: Les Orchidées de France, Belgique et Luxembourg, Collection Parthenope, ISBN 2-9510379-1-0
Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren – Anacamptis.