Anacaona (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anacaona is de naam van een uit vrouwen bestaand orkest, opgericht in de jaren 30 van de vorige eeuw in Havana door Cuchito Castro en haar zussen. Uiteindelijk gingen alle 11 zussen in de band.[1] De band werd geformeerd gedurende de Machado periode toen de politieke situatie leidde tot de sluiting van universiteiten, waardoor Cuchito Castro haar studie moest stopzetten en ook haar plan om een tandartspraktijk te starten. In plaats daarvan koos ze voor een andere carrière in 1932 door een vrouwen-septet op te richten als uitdaging aan de door mannen gedomineerde muziekstijl son. In die tijd geloofde men dat vrouwen niet in staat waren 'son' te spelen.

Aires libres[bewerken]

De gezusters Cuchito en hun vriendinnen richtten een groep op die ze noemden naar de Indiaanse koningin Anacaona. Ze traden op op de radio en ook 's nachts in de aires libres, de openlucht cafés, vonden ze al snel een enthousiast publiek. De leden van het oorspronkelijke septet uit 1932 septet waren Isabel Alvarez, Berta Cabrera, Elia O'Reilly en de vier Castro zussen Ada, Bola, Cuchito en Ondina. Met concerten in 1938 in New York en Paris, en met films in Mexico, vergaarde Anacaona internationale roem, maar ze verdwenen van het toneel na de Cubaanse Revolutie.[2]

Boeken[bewerken]

Alicia Castro's Queens of Havana: The Amazing Adventures of the Legendary Anacaona, Cuba's First All-Girl Dance Band (Grove Press, 2007) beschrijft de geschiedenis van de band met de nadruk op de vroege periode. De Britse editie is getiteld Anacaona: The Adventures of Cuba's Most Famous All-Girl Orchestra.

Revival[bewerken]

De band werd gereorganiseerd in 1988. Vijf Castro zussen besloten uit de band te stappen, die nog steeds actief is onder leiding van Georgia en Doris Aguirre, de bassistes van de band.[3][4]

Discografie[bewerken]

 • ¡Ay! (1992)
 • Como un Milagro (1995)
 • Lo que tù esperabas (2000)

Albums[bewerken]

 • ¡Ay! (Discmedi 1992)
 • Como un Milagro (Bis music 1995)
 • Lo que tù esperabas ... (Lusafrica 2000)
 • No lo Puedo Evitar (Bis music 2008)

Referenties[bewerken]

 1. BBC interview with Ingrid Kummels, April 30, 2007.
 2. Castro, Alicia, as told to Ingrid Kummels and Manfred Schäfer, translated by Steven T. Murray. Queens of Havana: The Amazing Adventures of the Legendary Anacaona, Cuba's First All-Girl Dance Band. New York: Grove (imprint of Grove/Atlantic), 2007. ISBN 0-8021-1856-9.
 3. Band biography at Lusafrica.
 4. Orquest Anacaona

Externe links[bewerken]