Naar inhoud springen

Anastasio Bustamante

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anastasio Bustamante y Oseguera
Anastasio Bustamante y Oseguera
Geboren 27 juli 1780
Jiquilpan, Michoacán
Overleden 6 februari 1853
San Miguel de Allende, Guanajuato
Handtekening Handtekening
President van Mexico
Voorganger Pedro Vélez
Opvolger Melchor Múzquiz
Aangetreden 19 april 1837
Einde termijn 20 maart 1839
Voorganger José Justo Corro
Opvolger Antonio López de Santa Anna
Aangetreden 19 juli 1839
Einde termijn 22 september 1841
Voorganger Nicolás Bravo
Opvolger Francisco Javier Echeverría
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Anastasio Bustamante y Oseguera (Jiquilpan, 27 juli 1780 - San Miguel de Allende, 6 februari 1853) was een conservatief Mexicaans politicus en militair. Hij was driemaal president van Mexico.

Tijdens de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog vocht hij aan de zijde van de Spanjaarden, maar tegen het eind van de oorlog liep hij over naar de rebellen. Hij werd in 1829 vicepresident onder Vicente Guerrero. De twee konden politiek gezien niet met elkaar overweg, en toen Bustamante buitengewone bevoegdheden werd toegekend om een ophanden zijnde Spaanse interventie af te slaan maakte hij daar gebruik van door zelf de macht te grijpen. Met Lucas Alamán voerde hij een nieuw centralistisch systeem in. Hij onderdrukte Guerrero en diens aanhangers in de zg. Oorlog van het Zuiden, waarbij Guerrero om het leven kwam. De liberalen schilderden Bustamante af als een machtswellustige monarch en moordenaar van een nationale held. Antonio López de Santa Anna sloot zich bij hen aan, en ze slaagden erin Bustamante te verjagen.

Een economische crisis en een dreiging van oorlog met de V.S. zorgde voor een hernieuwde roep om een sterk leiderschap, zodat Bustamante in 1837 president werd van de nieuwe Mexicaanse Republiek (voorheen heette het land Verenigde Mexicaanse Staten). Bustamante slaagde er niet in de crisis te bezweren, integendeel: zuidelijke staten poogden zich af te scheiden en in 1838 brak de gebakoorlog met Frankrijk uit. Hij slaagde erin een opstand in de hoofdstad van aanhangers van Valentín Gómez Farías neer te slaan, maar in 1841 werd hij uiteindelijk toch gedwongen af te treden.

Voorganger:
Mexicaans triumviraat van 1829:
Pedro Vélez
Lucas Alamán
Luis de Quintanar
President van Mexico
1830-1832
Opvolger:
Melchor Múzquiz
Voorganger:
José Justo Corro
President van Mexico
1837-1839
Opvolger:
Antonio López de Santa Anna
Voorganger:
Nicolás Bravo
President van Mexico
1839-1841
Opvolger:
Francisco Javier Echeverría