Ancienne Belgique (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Ancienne Belgique, ook wel kortweg de AB genoemd, is een gebouw en concertzaal in Brussel, gelegen aan de Anspachlaan. Het gebouw wordt beheerd door de gelijknamige vzw.

Geschiedenis[bewerken]

Dit gebouw werd in 1857 een spektakelzaal en vanaf de jaren 1930 werd deze zaal zeer populair in het Brusselse nachtleven, nadat het werd opgekocht door Luikenaar Georges Mathonet. Andere steden zoals Gent, Luik en Antwerpen hadden in die periode overigens ook hun Ancienne Belgique, uitgebaat door dezelfde familie Mathonet. Het theater in Antwerpen en Gent had officieel de naam "Oud België", maar de Franstalige naam werd ook in die steden veelvuldig gebruikt.

Begin jaren 70, na enkele (financieel) moeilijke jaren, werd de AB failliet verklaard en moest de zaal sluiten. In 1977 werd de zaal gekocht door het Ministerie van Financiën, samen met de Botanique. Het was de bedoeling dat elke taalgemeenschap een eigen cultuurhuis zou hebben in de hoofdstad van het land. Het gebouw werd gekocht door de Nederlandse Cultuurgemeenschap, en werd pas begin jaren 80 weer geopend. Gezien de staat van het gebouw, volgde nog een volledige renovatie.

Aangezien nog niet alle problemen waren opgelost (bijvoorbeeld geluidsoverlast) was een tweede grote renovatie nodig. In 1992 werd om die reden het pand volledig verbouwd: aanpalende gebouwen werden geïntegreerd in het complex, de ingang verhuisde van de Steenstraat naar de Anspachlaan en er kwam een tweede zaal boven de foyer. De opening was in december 1996.

Tegenwoordig wordt de zaal gebruikt voor concerten van lokale en internationale artiesten en groepen. Jaarlijks wonen er zo'n 300.000 mensen een concert bij in de AB.

Zalen[bewerken]

Naast de grote inkomhal (foyer) beschikt de AB over twee zalen: de Grote Zaal (capaciteit van 2000 personen) en de Club (capaciteit 250 personen).

Bovendien is er ook een opnamestudio die toelaat om de concerten live op te nemen. In 2007 nam de Ierse popzangeres Róisín Murphy een live-album op in de Ancienne Belgique: "Live at Ancienne Belgique". Ook Yeasayer, een indie-band uit Brooklyn, bracht een live-album van hun optreden in Ancienne Belgique op de markt.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]