Andalousesaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belgische sauzen, met andalouse in het midden
Belgische frieten met een bakje andalouse

Andalousesaus is een van de vele sauzen die sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw in België zijn ontwikkeld, in eerste instantie als saus voor friet. Karakteristieke ingrediënten zijn plantaardige olie, zout, tomaten, ei, azijn, mosterd. Door de toevoeging van peper kan het een ietwat pittige smaak hebben. Om de kleur te verkrijgen gebruikt men karamel.

Andalouse wordt gegeten bij bijvoorbeeld frieten, falafel of vlees. In de meeste Belgische snackbars heeft men andalouse; in Nederland is het moeilijker verkrijgbaar.

De eerste fabrikant van andalouse was waarschijnlijk de Belgische sausfabrikant La William uit Londerzeel.[1] Volgens deze firma is de saus geïnspireerd door gazpacho-soep, een belangrijk bestanddeel van de Andalusische keuken.

In Spanje, en met name in Andalusië, kent men een soortgelijke saus die men salsa brava noemt. Deze saus is vooral bekend van een populaire tapas: patatas bravas, gefrituurde aardappelpartjes met de saus. Deze saus heeft weliswaar een ietwat gelijkende kleur, maar heeft paprika, niet tomaat als belangrijk bestanddeel.