Andijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Hr.Ms. Andijk (1939) voor de gelijknamige mijnenveger.
Andijk
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Andijk Wapen van Andijk
(Details) (Details)
Andijk (Noord-Holland)
Andijk
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Medemblik
Coördinaten 52° 45′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2018) 6.711[1]
(320 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Uitzicht op de gereformeerde kerk van Andijk van architect Egbert Reitsma.
Andijk, Buurtjeskerk
Het dorp Andijk onderaan de dijk

Andijk (Westfries: Andoik) (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een dorp in de gemeente Medemblik in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Tot 1 januari 2011 was Andijk een zelfstandige gemeente. Andijk ligt aan het IJsselmeer. Het dorp telt tezamen met de buurtschappen 6.711 inwoners (1 januari 2018, bron: gemeente Medemblik) en de voormalige gemeente heeft een oppervlakte van 47,70 km² (waarvan 26,71 km² water).


Indeling van het dorp[bewerken]

Wijken (met de drie buurtschappen):

Geschiedenis[bewerken]

De naam Andijk komt van aan de dijk, waar een buurt was gevestigd die bestuurlijk viel onder de stede Grootebroek, een van de West-Friese 'plattelandssteden'. In 1667 werd er een kerkje ('Buurtjeskerk') gebouwd. Tijdens de Franse bezetting werd Andijk bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 een zelfstandige gemeente per 1 januari 1812 (nadat een eerdere poging tot afscheiding in 1795/1796 op niets was uitgelopen). Bij een gemeentelijke herindeling in 1869 is het westelijke deel van Andijk bij de nieuwe gemeente Wervershoof gekomen. Op 1 januari 2011 is de gemeente Andijk gefuseerd met de gemeenten Wervershoof en Medemblik. Met elkaar vormen ze de nieuwe gemeente Medemblik. De laatste burgemeester van de gemeente Andijk was Astrid Streumer.

Net geen dijkdoorbraak[bewerken]

Zie ook: De bijna doorbraak van de Noorderdijk In Andijk tijdens de stormnacht van 13 op 14 januari 1916. Dit is een film over deze bijna doorbraak: het zorgde voor ingrijpende verandering van het dijkdorp Andijk. De dijk werd verhoogd en verbreed, honderden huizen moesten daarvoor worden afgebroken. Zo'n 200 complete huizen, schuren en boeten werden op schuiten en rollend over palen landinwaarts verplaatst. Verder verdween de dijkgracht en zijn honderden bruggetjes en werden er drie nieuwe straten aangelegd waar nieuwe en verplaatste huizen kwamen te staan. Andijk werd in tien jaar twee keer zo breed.

Economie[bewerken]

Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool-, bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote bollenverwerkingsbedrijven gevestigd. Eén van de belangrijkste bron van inkomsten is echter het toerisme. De redenen hiervoor zijn de vele watersportmogelijkheden en de aanwezigheid van campings en bungalowpark "Het Grootslag". Andijk is, door de aanwezigheid van het waterwinstation Prinses Juliana, ook een belangrijke leverancier van drinkwater voor een groot deel van de provincie Noord-Holland.

Proefpolder[bewerken]

De 40 hectare grote Proefpolder Andijk werd in 1926-1927 aangelegd in de Zuiderzee, als proef voor het inpolderen en cultiveren van de latere IJsselmeerpolders. Thans is de proefpolder ingericht voor diverse verblijfsrecreatie. Dat deze polder een belangrijk kenmerk is van Andijk, blijkt uit het feit dat de proefpolder is opgenomen in het Andijker volkslied. De proefpolder is in 1929 geopend door Koningin Wilhelmina.

1rightarrow blue.svg Zie artikel Proefpolder Andijk voor meer informatie over dit onderwerp.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]