André-Paul Duchâteau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

André-Paul Duchâteau (Doornik, 8 mei 1925) is een Belgisch scenarioschrijver voor strips. Hij is ereburger van de stad Brussel.

Al op jonge leeftijd was André-Paul Duchâteau aangetrokken tot het politie-genre. Zijn ontmoeting met Tibet zorgde voor de belangstelling voor het beeldverhaal. In 1955 wordt 'zijn' Rik Ringers geboren. Een andere strip waar hij aan meewerkt is Chick Bill.

In 1969 werkt hij samen met Christian Denayer aan de reeks Yalek (verder getekend door Jacques Geron), Alain Chevallier, De brokkenmakers en TNT. Onder het pseudoniem Michel Vasseur schreef hij ook de misdaadmysteries van Inspecteur Spirou ofwel Michel Trehet, die werden geïllustreerd door Christian Denayer. Deze verhalen waarbij de lezer de schuldige moest zoeken aan de hand van aanwijzingen, verschenen tussen 1971 en 1977 in weekblad Robbedoes / Spirou.[1]

Verder werkte hij ook samen met Grzegorz Rosiński voor de sciencefictionreeks Hans. Hij was literair directeur bij Lombard uitgeverijen en in 1989 verantwoordelijk voor de detectiveseries bij uitgeverij Lefrancq.

Samen met tekenaar René Follet maakte hij nog Terreur, een tweedelig stripverhaal over madam Tussaud.

Series[bewerken | brontekst bewerken]