André Aptroot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

André Aptroot (Heemskerk, 1961) is een Nederlandse mycoloog.

In 1993 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de taxonomie en fylogenie van pyrenocarpe korstmossen bij Robbert Gradstein.

Hij heeft zich gespecialiseerd in schimmels en korstmossen, waarover hij meerdere publicaties op zijn naam heeft staan. Hij heeft als conservator gewerkt bij het Centraalbureau voor Schimmelcultures, aanvankelijk in Baarn en later in Utrecht.

Aptroot is werkzaam bij Vereniging Natuurmonumenten. Hij is aan het Nederlands Soortenregister verbonden als specialist in de korstmossen. Hij is de oprichter van het Adviesbureau voor Bryologie en Lichenologie, dat is gevestigd in Soest. Hiervan maakt een herbarium deel uit. In dit herbarium bevinden zich collecties korstmossen, die vooral in Nederland en de tropen zijn verzameld. Vanaf 2008 is hij de collectiebeheerder van het Pinetum Blijdenstein. Hij is onder meer lid van de International Association for Lichenology en de American Bryological and Lichenological Society.

De schimmel Didymella aptrootii is naar hem vernoemd.

Selectie van publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Korstmossentabel naar veldkenmerken; derde druk; André Aptroot; Jeugdbondsuitgeverij (1990); ISBN 9051070128
  • A monograph of Didymosphaeria; André Aptroot; in: Studies in Mycology 37: 1–160. 1995
  • Bedreigde en kwetsbare korstmossen in Nederland: toelichting op de Rode Lijst; André Aptroot et al.; Informatie- en KennisCentrum Natuurbeheer & Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (1998); ISSN 1384-6728
  • Veldgids Korstmossen; Kok van Herk & André Aptroot; KNNV Uitgeverij (2004); ISBN 9050111750
  • Two new ascomycetes with long gelatinous appendages collected from monocots in the tropics; André Aptroot; in: Studies in Mycology 50: 307–311. 2004

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]