André Courrèges

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

André Courrèges (Pau, 9 maart 1923) is een Frans modeontwerper.

Het begin[bewerken]

Courrèges was altijd al geïnteresseerd in architectuur en textiel. Niets duidde erop dat hij in de mode zou gaan omdat Courrèges voor ingenieur studeerde, en dit later ook werd. Eenmaal daarna vond hij werk bij een kleermaker waar hij kleding en schoeisel voor mannen ontwierp. Van 1941 tot 1945 was Courrèges piloot in de Tweede Wereldoorlog. Courrèges opende zijn eigen modehuis, "Maison de Courreges", in 1961. Van daaruit begon hij zijn carrière. In 1967 trouwde hij met zijn assistente, Coqueline Barriere, een leerlinge van modehuis Balenciaga.

Stijl[bewerken]

Fotomodel met minirokje

Courrèges is de ontwerper van o.a. het "minirokje" in de kleuren zoals roze, wit, turkoois. André Courrèges toont in 1964 een nieuw type vrouw, de "moongirl", geïnspireerd door de ruimtevaart. De mannequins tonen korte, architectonisch ogende jurken.

Na de reorganisatie in 1965 van zijn modehuis beschikte het over 3 lijnen:

  • Prototypes, haute couture
  • Couture Future, luxe "prêt-à-porter" lijn
  • Hyperbole, goedkopere "prêt-à-porter"

Bagheera Courrèges[bewerken]

Eind 1974 kwam een door Courrèges ontworpen auto op de markt, de Matra-Simca Bagheera Courrèges. Deze auto was geheel wit van buiten, had een beige lederen interieur en een "AC" logo op het linkerportier. Er zijn van september 1974 tot juni 1977 in totaal 661 Bagheera Courrèges gebouwd.[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. Les séries spéciales Matra

Externe link[bewerken]