André Vannecke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

André Vannecke (Koksijde, 29 november 1923 - Waregem, 8 augustus 2007) was een Vlaamse priester. Hij is bekend om zijn inzet voor het onderwijs, als leerkracht in meerdere scholen, als stichter directeur van het Katho te Kortrijk en als directeur- generaal van het katholieke onderwijs NVKTO het huidige VVKSO.

Biografie[bewerken]

Hij was de zoon van een Vlaamse vader en tevens schoolhoofd en Waalse moeder.

Hij behaalde zijn diploma Licentie in de economische wetenschappen in 1951 en werd Leerkracht in het College van Oostende.

In 1962 stond hij mee aan de basis van Hoger Handelsinstituut te Waregem tot ontstond uit het Heilig Hart College te Waregem. Meer en meer had dit aanhangsel nood aan ondersteuning en vrijheid. In 1965 onderging het Hoger Handselinstituut samen met andere Katholieke hogescholen uit West-Vlaanderen een fusie tot het Katho onder zijn impuls. Hij werd de eerste directeur-stichter van deze school.

In 1968 werd hij benoemd tot directeur van het Nationaal verbond van Katholiek Technisch Onderwijs NVKTO en tevens secretaris-generaal van het Katholiek onderwijs VVKSO in de guimardstraat van 1968 tot 1978. In 1978 werd hij benoemd tot priester-deken te Waregem waar hij actief bleef tot hij op rust ging in 1994.

Hij was tevens enige tijd diosecaan inspecteur economie.

In 2002 werd hij nog gehuldigd als ere-burger van Stad Kortrijk.

Hij bleef na zijn rust wonen te Waregem als ere-deken. De Stad waar hij zich ondertussen goed in voelde en tevens supporter was van SV Waregem.

Op 31 mei 2007 werd te Waregem zijn diamantenjubeleum van 60jaar tot priester wijding nog gevierd.

Hij overleed aldaar na een val en werd onder grote belangstelling en tientallen notabelen op 14 augustus 2007 te grave gedragen.

Hij schreef ook enkele boeken. '"Moeder waarom lachen wij"' (2004) , een verzameling van grappen. Hij was ook mede-auteur van het naslagwerk '"Historiek van het T.O en het B.O van 1831 - 1990"'

Externe links[bewerken]