André Vermeulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

André Leopold Adiel Vermeulen (Brugge, 25 oktober 1955) is een Belgische journalist en voormalig nieuwsanker van de Vlaamse publieke omroep VRT. Hij maakt regelmatig reportages voor Het Journaal over onderwerpen als muziek, showbusiness, de monarchie en buitenlandse zaken (Italië, Spanje, Latijns-Amerika).

Vermeulen is vooral bekend door zijn verslaggeving over het Eurovisiesongfestival. Sedert 1991 geeft hij commentaar voor de VRT op het Eurovisiesongfestival. Enkel in 1996 was hij niet verantwoordelijk voor het commentaar. Van 1997 tot en met 2010 presenteert Vermeulen samen met om de beurt Anja Daems en Bart Peeters. In 2011 presenteerde hij samen met Sven Pichal, in 2012 samen met Peter Van de Veire en in 2013 met Tom De Cock. Behalve als commentator op het festival zelf, is hij ook bekend als jurylid in Eurosong, de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival.

In 2010 ontstond er een relletje rond Vermeulen, toen de VRT besliste om de commentatoren het festival vanuit Brussel te laten becommentariëren. De financiële crisis was het excuus voor deze beslissing. Vermeulen was hierover niet te spreken en uitte openlijk kritiek op zijn werkgever in de pers.