André van Joegoslavië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

André van Joegoslavië, ook wel André Karađorđević (Servisch: Андреј Карађорђевић) (Bled, 28 juni 1929 - Irvine (Californië), 7 mei 1990) was een Joegoslavische prins uit het huis Karađorđević.

Hij was het jongste kind van koning Alexander I en prinses Marie van Roemenië, dochter van koning Ferdinand van Roemenië en de Engelse prinses Marie, een kleindochter van koningin Victoria.

Prins André trouwde op 1 augustus 1956 in Kronberg im Taunus met prinses Christina van Hessen-Kassel, oudste kind van de nazi-prins Christoffel en prinses Sophia van Griekenland. Het paar kreeg twee kinderen:

Prins André en zijn vrouw scheidden in 1962 vooral ten gevolge van de verhouding die prins André inmiddels was aangegaan met zijn - later - tweede vrouw en de relatie die de prinses te zelfder tijd had aangeknoopt met de Nederlander Robert Floris van Eyck, een broer van de architect Aldo van Eyck.

Prins André hertrouwde in 1963 met de moeder van zijn jongste kind, prinses Kira zu Leiningen, oudste dochter van vorst Karl zu Leiningen en Maria Kirillovna van Rusland, al evenzeer een achterkleinkind van de Britse koningin Victoria. Zij kregen drie kinderen:

  • Lavina (*1961) werd aanvankelijk geboren voor het huwelijk van prins André met prinses Kira en later door hem geadopteerd.
  • Karel (*1964)
  • Dimitri (*1965)

In 1972 scheidde prins André van zijn vrouw. Hij trouwde voor de derde keer met Eva Maria Andjelkovich (*1926). Hij woonde inmiddels in de Verenigde Staten en werd in mei 1990 dood in zijn auto aangetroffen, overleden aan een hartinfarct.