Andrélon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Andrélon is een shampoomerk opgericht door kapper André de Jong in de jaren 40. De merknaam is een samentrekking van de naam van de kapsalon van de oprichter, die André heette: "André's Kapsalon". Als kleine fabriek in Bodegraven voor shampoo en andere verzorgingsproducten, is het uitgegroeid tot een van de grotere merken van verzorgingsproducten in Nederland.

Rond 1998 werd de productie van de shampoo in de fabriek te Bodegraven, die inmiddels in handen was gekomen van multinational Unilever, stopgezet. Ze vindt grotendeels in Polen plaats. In 2005 verhuisde de verkooporganisatie achter Andrélon uit Bodegraven naar Unilever in Rotterdam.

Andrélon is onderdeel van de Home and Personal care-divisie van Unilever Nederland. In Unilever-termen betreft het een local jewel, een merk dat in afwijking van de algemene Unilever-strategie slechts in één enkele markt verkocht wordt. Qua positionering lijkt het het meest op het internationale merk Sunsilk.

Auteur Dirk van Ginkel beschrijft in zijn boek Gekoesterde schubben[1] over de ontwerpgeschiedenis van de voor Andrélon iconische geschubde paarse fles dat deze aanvankelijk alleen werd gebruikt voor shampoo met dennenappelextract en naar de schubben van de dennenappel verwees. Later werd deze fles ook voor andere producten ingezet en verwezen de schubben op de fles ook naar het herstel van haren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dirk van Ginkel, Gekoesterde schubben (uitgave ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Stadium Design), Stadium Design, Hillegom, 1999.