Andrélon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reclamespeldje van het merk Andrélon

Andrélon is een shampoomerk, dat voorkomt op een onderneming die in 1940 door kapper André de Jong werd opgericht. De merknaam is een samentrekking van de naam van de kapsalon van de oprichter: "André's Kapsalon". De kleine fabriek in Bodegraven voor shampoo en andere verzorgingsproducten groeide na de oorlog uit tot een van de grotere merken van verzorgingsproducten in Nederland.

Rond 1998 werd de productie van de shampoo in de fabriek te Bodegraven, die in 1992 in handen was gekomen van multinational Unilever, stopgezet. Ze vindt sindsdien grotendeels in Polen plaats. In 2005 verhuisde de verkooporganisatie achter Andrélon van Bodegraven naar Unilever in Rotterdam.

Andrélon is onderdeel van de Home and Personal care-divisie van Unilever Nederland. In Unilever-termen betreft het een local jewel, een merk dat in afwijking van de algemene Unilever-strategie slechts in één enkele markt verkocht wordt. Qua positionering lijkt het het meest op het internationale merk Sunsilk.

Dirk van Ginkel beschrijft in zijn boek Gekoesterde schubben[1] over de ontwerpgeschiedenis van de voor Andrélon iconische geschubde paarse fles dat deze aanvankelijk alleen werd gebruikt voor shampoo met dennenappelextract en naar de schubben van de dennenappel verwees. Later werd deze fles ook voor andere producten ingezet en verwezen de schubben op de fles ook naar het herstel van haren.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dirk van Ginkel, Gekoesterde schubben (uitgave ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Stadium Design), Stadium Design, Hillegom, 1999.