Andrés Henestrosa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Andrés Henestrosa
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 30 november 1906
Ixhuatán
Overleden 10 januari 2008
Mexico-Stad
Land Mexico
Politieke partij PRI
Beroep Dichter, essayist, schrijver, onderwijzer, politicus en taalkundige
Senator voor Oaxaca
Aangetreden 1982
Einde termijn 1988
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Andrés Henestrosa Morales (Ixhuatán, 30 november 1906 - Mexico-Stad, 10 januari 2008) was een Mexicaans dichter, essayist, schrijver, onderwijzer, politicus en taalkundige. Henestrosa was van Zapoteekse afkomst en is vooral bekend wegens zijn ontwikkeling van een transcriptie van het Zapoteeks in het Latijns alfabet.

Henestrosa was afkomstig uit de staat Oaxaca en sprak als kind alleen Zapoteeks. Op zijn vijftiende verhuisde hij naar Mexico-Stad waar hij Spaans leerde. Hij studeerde rechtsgeleerdheid maar maakte zijn studie niet af om aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) een letterenstudie te kunnen volgen. Op voorstel van Alfonso Caso stelde Henestrosa de mythes en fabels die hij in zijn jeugd had meegekregen op schrift.

In 1929 steunde Henestrosa de presidentscampagne van José Vasconcelos. Henestrosa heeft uitgebreide verslagen geschreven van Vasconcelos' verkiezingtournee door Mexico, die echter verloren zijn gegaan. In 1936 kon hij dankzij een beurs van de Guggenheimstichting in de Verenigde Staten onderzoek te doen naar de Zapoteekse cultuur, dat uiteindelijk leidde tot de ontwikkeling van een Zapoteekse spelling.

Een groot deel van zijn leven doceerde Henestrosa aan de UNAM, onder andere taal- en letterkunde. Van 1982 tot 1988 was hij namens de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) senator voor Oaxaca. Henestrosa ontving in 1993 de Eremedaille Belisario Domínguez, Mexico's hoogste onderscheiding.