Andrea Cordero Lanza di Montezemolo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andrea kardinaal Cordero Lanza di Montezemolo
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Titeldiakonie 2006-2016: Santa Maria in Portico
Titelkerk 2016-heden: Santa Maria in Portico (pro hac vice)
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 maart 2006
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Andrea Cordero Lanza di Montezemolo (Turijn, 27 augustus 1925) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Cordero, afkomstig uit een adellijke familie, diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Italiaanse leger. Na de oorlog studeerde hij bouwkunde aan de Universiteit van Turijn. Na zijn afstuderen werkte hij enige jaren als architect. Toen kreeg hij een roeping. Hij studeerde vervolgens aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit, waar hij graden behaalde in de theologie en de wijsbegeerte. Hierna volgde hij de Pauselijke Ecclesiastische Academie, de diplomatenopleiding van de Heilige Stoel, terwijl hij onderwijl promoveerde in het canoniek recht aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit. Hij werd op 13 maart 1954 priester gewijd.

Hierna werkte hij enige tijd als kapelaan bij de Universiteit van Rome. In 1960 trad hij in dienst bij de Romeinse Curie. Hij werkte op de apostolische delegatie in Mexico (1960-1964) en op de internuntiatuur in Japan (1964-1966). Vervolgens was hij secretaris op de nuntiatuur in Kenia. Hij werkte hierna van 1968 tot 1972 als medewerker van de Raad voor de Publieke Aangelegenheden van de Kerk. In 1974 werd hij ondersecretaris van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, van welke raad hij in 1976 de secretaris werd.

In 1977 benoemde paus Paulus VI hem tot titulair aartsbisschop van Pandosia en tot apostolisch pronuntius in Papoea-Nieuw-Guinea en apostolisch delegaat voor de Salomonseilanden. In 1980 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot nuntius in Nicaragua en Honduras. Vanaf 1986 vervulde hij dezelfde functie in Honduras.

In 1991 werd hij titulair aartsbisschop van Tuscania. In 1994 werd hij de eerste nuntius in Israël. In 1998 werd hij nuntius voor Italië en San Marino. In 2001 vroeg en kreeg hij, op grond van zijn leeftijd, ontslag uit deze functie.

In 2005 ontwierp Cordero het wapen van paus Benedictus XVI. Tijdens diens eerste consistorie van 24 maart 2006 creëerde hij Cordero kardinaal. Hij kreeg de Santa Maria in Portico als titeldiakonie. Paus Benedictus had kardinaal Cordero al een jaar daarvoor benoemd tot kardinaal-aartspriester van de Sint-Paulus buiten de Muren.

Cordero kreeg op 20 juni 2016 de rang van kardinaal-priester. Zijn titeldiakonie werd pro hac vice zijn titelkerk.

Kardinaal Cordero is familie van de Italiaanse zakenman Luca di Montezemolo.

Externe link[bewerken]