Andrea II Muzaka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrea II Muzaka
1319-1372
Andrea II Muzaka
Despoot van Albanië
Periode 1331-1372
Voorganger Teodor I Muzaka
Opvolger Teodor II Muzaka
Vader Teodor I Muzaka
Dynastie Coat of arms of the Muzaka Family.svg Muzaka
Partner Euphemia Matranga
Kinderen Teodor II Muzaka
Andrea III Muzaka
Gjin Muzaka
Blazhë Muzaka
Bogdan Muzaka
Laldi Muzaka
Materango Muzaka

Andrea II Muzaka (1319-1372) was een Albanese heerser uit de Muzaka-dynastie. Zijn heerschappij van het Vorstendom Berat duurde van 1331 tot 1372. Andrea II Muzaka wist de Servische overheersing te beëindigen door koning Vukašin Mrnjavčević te verjagen. Andrea promoveerde hiermee tot despoot van Albanië. Zijn gebied was het centrale en zuidelijke gedeelte van Albanië in de omgeving van het huidige Berat.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Andrea II Muzaka stamt af van de succesvolle Muzaka-dynastie. Deze familie had zijn wortels in een klein dorpje vlakbij Korçë en heerste voornamelijk in Zuid-Albanië.

Zijn naamgenoot en tevens grootvader Andrea I Muzaka heerste in 1280 over een autonoom vorstendom in Myzeqe ten westen van Berat. Het vorstendom zou later verder gaan als vazal van de Serviërs.

Succesvolle rebellie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1336 veroverde het Keizerrijk Servië onder Stefan Dušan het middeleeuwse Koninkrijk Albanië. In 1340 kwam Andrea Muzaka in opstand en begon een gewapend conflict tegen de Serviërs. Deze succesvolle rebellie, waarbij andere Albanese adellijke families als Thopia en Gropa meevochten zou de Serviërs uit Albanië verdrijven en zodoende de Servische heerschappij beëindigen. Andrea Muzaka veroverde Albanië terug en breidde het gebied aanzienlijk uit in Noord-Griekenland. In 1372 stierf Andrea Muzaka; hij werd opgevolgd door zijn zoon Teodor II Muzaka.