Andrew Gregg Curtin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrew Gregg Curtin
Andrew Gregg Curtin
Andrew Gregg Curtin
Geboren 22 april 1817
Bellefonte, Pennsylvania
Overleden 7 oktober 1894
Bellefonte, Pennsylvania
Politieke partij Whigs
Republikeinen
Democraten
Religie Presbyteriaan
Afgevaardigde voor Pennsylvania
20e District
Aangetreden 4 maart 1881
Einde termijn 4 maart 1887
Voorganger Seth Yocum
Opvolger John Patton
Ambassadeur naar Rusland
Aangetreden 1868
Einde termijn 1872
President Ulysses Grant
Voorganger Cassius M. Clay
Opvolger James Orr
15e gouverneur van Pennsylvania
Aangetreden 15 januari 1861
Einde termijn 15 januari 1867
Voorganger William Packer
Opvolger John Geary
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Andrew Gregg Curtin (Bellefonte (Pennsylvania), 22 april 1817 – idem, 7 oktober 1894) was een Amerikaans politicus. Hij was gouverneur van Pennsylvania, lid van het Huis van Afgevaardigden en ambassadeur naar Rusland.

Levensloop[bewerken]

Curtin groeide op in een welvarende familie van Ierse afkomst. Zijn grootvader en naamgenoot was lid van de Senaat. Hij studeerde rechten aan Dickinson College en ging vervolgens aan de slag als advocaat. In 1855 benoemde gouverneur James Pollock hem als opzichter van de publieke scholen in de staat Pennsylvania. Curtin was actief voor de Whigs, maar toen deze partij uit elkaar viel maakte hij de overstap naar de nieuw gevormde Republikeinse Partij. In 1860 stelde hij zich met succes kandidaat voor het gouverneurschap van Pennsylvania.

Als gouverneur stond Curtin vierkant achter president Abraham Lincoln na de uitbraak van de Amerikaanse Burgeroorlog. Mede door zijn inzet leverde Pennsylvania bovengemiddeld veel manschappen aan het Unieleger. Tijdens de Gettysburg-veldtocht werkte hij nauw samen met majoor-generaal Darius Couch om te voorkomen dat het Confederatieleger van Robert E. Lee de Susquehanna-rivier kon oversteken. Na de Slag bij Gettysburg stond hij aan de basis van de aanleg van het Gettysburg National Cemetery. Hij had zitting op het platform toen Lincoln het beroemd geworden Gettysburg Address uitsprak.

Als gevolg van de oorlog had Curtin had verschillende inzinkingen. Zijn rechterhand Eli Slifer nam steeds meer werk over. President Lincoln bood hem een diplomatieke positie aan, maar in plaats daarvan stelde Curtin zich in 1863, wederom met succes, herkiesbaar als gouverneur. Na de oorlog stelde hij zich kandidaat voor de Senaat. Zijn partijgenoten gaven uiteindelijk de voorkeur aan voormalig senator en minister van Oorlog Simon Cameron. In 1869 benoemde president Ulysses Grant hem als ambassadeur naar Rusland. Later stapte Curtin over naar de Democratische Partij. Namens die partij had hij van 1881 tot 1887 zitting in het Huis van Afgevaardigden.