Andrew Keen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andrew Keen
Keen in 2015
Keen in 2015
Algemene informatie
Geboren Londen (Hampstead), ca. 1960
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep schrijver
Bekend van internetcriticus

Andrew Keen (Londen, ongeveer 1960) is een Amerikaans ondernemer, auteur en criticus van ontwikkelingen op internet zoals web 2.0. Hij is van Engelse komaf.

Opleiding[bewerken]

Keen is geboren in de wijk Golders Green in Londen. Hij behaalde een bachelorgraad in geschiedenis aan de University of London en studeerde daarna aan de universiteit van Sarajevo. Hij heeft een mastergraad behaald in politieke wetenschappen aan de University of California, Berkeley, bij Ken Jowitt.

Onderwijscarrière[bewerken]

Keen doceerde in de Verenigde Staten achtereenvolgens aan de Tufts University, de Northeastern University en de University of Massachusetts.

Internetcarrière[bewerken]

Keens carrière in Silicon Valley begon in 1995 met het oprichten van audiocafe.com,[1] met subsidie van Intel en SAP. Dat bedrijf moest in januari 2000 haar faillissement aanvragen.[2] Daarna werkte Keen onder meer bij Pulse 3D, SLO Media, Santa Cruz Networks, Jazziz Digital, Pure Depth en het door hemzelf in 2005 opgerichte AfterTV.[2][3]

Kritiek op Web 2.0[bewerken]

Keen schrijft over media op zijn site thegreatseduction.com, dat naar zijn weblog toeleidt. Keen produceert ook een podcast op AfterTV. Zijn boek The Cult of the Amateur, dat zeer kritisch is over door iedereen vrij bewerkbare informatieverzamelende websites zoals Wikipedia, werd gepubliceerd op 5 juni 2007, door Doubleday Currency.[4] Hij prijst Citizendium, een project dat gelanceerd werd door Larry Sanger in 2006, en schrijft dat het betrekken van redacteuren met echte namen een verbetering zou zijn ten opzichte van door gebruikers gegenereerde content die kenmerkend is voor Web 2.0. Toen Colbert vroeg of het internet erger was dan de nazi's, was Keens antwoord dat "even the Nazis didn't put artists out of work."

In The Weekly Standard schreef Keen dat Web 2.0 een "grote utopische beweging" is, vergelijkbaar met de "communistische maatschappij" zoals beschreven door Karl Marx. Hij stelde dat het "de creatieve amateur verheerlijkt: de autodidactische filmmaker, de slaapkamermuzikant, de ongepubliceerde schrijver. Het suggereert dat iedereen —zelfs de meest gebrekkig opgeleiden en onbegrijpelijken onder ons— digitale media kunnen gebruiken om zichzelf te uiten en te verwezenlijken. Web 2.0 'democratiseert' de media, het 'trekt het speelveld gelijk' tussen experts en amateurs. Dit ziet Keen als een bedreiging voor de creativiteit en onze cultuur, omdat echte deskundigen niet gelijkgesteld kunnen worden aan amateurs. De vijand van Web 2.0 zijn 'elitaire' traditionele media." Hij beschrijft Free Culture proponent Lawrence Lessig als een "intellectueel eigendom-communist"[5] van wie hij een grondige afkeer heeft.[6]

Kritiek op Wikipedia[bewerken]

De kritiek die Keen heeft op Wikipedia behelst dat iedere amateur inhoud aan Wikipedia kan toevoegen, zonder dat dit gecontroleerd of geredigeerd wordt door een expert op het betreffende gebied. Daarnaast meent hij dat de omschrijving online-encyclopedie niet op Wikipedia van toepassing kan zijn omdat de inhoud voortdurend verandert. Daarom wijst hij ook het citeren van Wikipedia-artikelen als bron af. Daarnaast geeft hij voorbeelden van hoe amateurs de macht op Wikipedia overnemen; bijvoorbeeld door experts op een bepaald gebied, die een afwijkende mening hebben, via bans het zwijgen op te leggen.

Boek[bewerken]

Externe links[bewerken]