Andrew van York

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrew Mountbatten-Windsor
1960 - heden
Andrew van York
Prins van het Verenigd Koninkrijk
Periode 1960-heden
Hertog van York
Graaf van Inverness
Baron Killyleagh
Periode 1986-heden
Voorganger Albert Windsor (tot 1936)
Vader Philip Mountbatten
Moeder Elizabeth II
Dynastie Windsor
Broers/zussen Charles
Anne
Edward
Kinderen Beatrice
Eugenie
Coat of Arms of Andrew, Duke of York.svg
Wapen van prins Andrew als hertog van York
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Andrew Albert Christian Edward, Hertog van York (officieel: HRH Prince Andrew, Duke of York) (Buckingham Palace, 19 februari 1960) is het derde kind en de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth en prins Philip. Hij is vernoemd naar zijn grootvader, prins Andreas van Griekenland. Prins Andrew heeft twee broers (Charles en Edward) en een zus (Anne).

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Prins Andrew zag na zijn schooltijd af van een universitaire studie en trad in 1979 in dienst van de Royal Navy (de Britse koninklijke marine), waar hij werd opgeleid tot helikopterpiloot. Respect binnen de Britse krijgsmacht dwong hij onder andere af door in 1980 een commando-opleiding bij de Royal Marines (het Korps Mariniers) te volgen.

Toen in 1982 de Falklandoorlog uitbrak, wilde hij daaraan deelnemen als piloot. Zijn moeder, koningin Elizabeth, wilde echter niet dat haar zoon zou gaan vechten op de Falklandeilanden. Uiteindelijk besloot hij toch te gaan en werd hij ook daadwerkelijk als piloot ingezet.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Prins Andrew trouwde op 23 juli 1986 met de niet-adellijke Sarah Ferguson. Andrew kreeg toen van koningin Elizabeth de titels Hertog van York, Graaf van Inverness, Baron Killyleagh.

Het paar heeft twee dochters:

Prins Andrew en Sarah Ferguson zijn, na een stroom van geruchten over huwelijksproblemen, in 1996 gescheiden. Ferguson verloor haar aanspreekvorm van koninklijke hoogheid, maar mag nog wel de titel Hertogin van York voeren.

Aantijgingen betrokkenheid bij zedenschandaal Epstein[bewerken | brontekst bewerken]

Prins Andrews naam komt bij herhaling naar voren in de publiciteit rond het schandaal dat zich in augustus 2019 begon te ontvouwen naar aanleiding van de zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. De prins zou rond de eeuwwisseling tot de kring van hooggeplaatste en/of gefortuneerde mannen hebben behoord, die profiteerde van de door Epstein gefaciliteerde seksuele diensten van minderjarige meisjes. De beschuldigingen zijn door zowel prins Andrew als Buckingham Palace meermalen ontkend. [1][2][3]

Op 16 november 2019 stond prins Andrew BBC-journaliste Emily Maitlis in Buckingham Palace een uniek - drie kwartier uur durend - interview toe, waarin hij opbiechtte dat hij zijn contact met Epstein na diens veroordeling tot zedendelinquent had moeten beëindigen. Verder verklaarde hij dat hij de jonge vrouwen, die hij in de villa's van de Amerikaanse investeerder waarnam, had aangezien voor huishoudelijk personeel.[4][5] Het lukte de prins niet zijn reputatie met het interview te herstellen. Op 20 november 2019 kondigde hij aan dat hij zijn publieke taken voor onbepaalde tijd neerlegt.[6] Een voorgenomen benoeming tot admiraal bij de marine ging niet door. Ook wordt er niet meer gevlagd bij zijn verjaardag.

Virginia Roberts Giuffre, die al in het genoemde interview ter sprake kwam, heeft in augustus 2021 een civiele procedure gestart tegen prins Andrew. Ze stelt dat hij haar meermalen seksueel heeft misbruikt toen ze minderjarig was, en eist hiervoor een schadevergoeding.[7] Prins Andrew betwist niet alleen de beschuldiging, maar stelt ook dat in een gerelateerde zaak een schikking is getroffen waardoor hij sowieso gevrijwaard is van enige verplichting tot betaling van een schadevergoeding in deze kwestie.[8]

Zie de categorie Prince Andrew, Duke of York van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Lilibet Mountbatten-Windsor
Lijn van de Britse troonopvolging
9
Opvolger:
Beatrice van York